Френският парламент прие по-строгите правила за даване на убежище

Френският парламент прие по-строгите правила за даване на убежище

Френското национално събрание - долната камара на парламента, прие с голямо мнозинство оспорван закон, затягащ правилата за даване на убежище след бурни дебати, които за първи път предизвикаха пропукване на единството в партията на президента Еманюел Макрон, предаде Ройтерс.

Законът бе одобрен с 228 гласа, 128 депутати гласуваха против и 24 се въздържаха. Дебатите ще продължат в Сената - горната камара на парламента, през юни.

Текстът предвижда да се удвои до 90 дни времето за задържане на нелегални мигранти, намалява сроковете за подаване на молби за убежище и определя наказание от една година затвор и глоби за нелегално пресичане на границите.

Правителството заяви, че иска да бъде и твърдо, и справедливо към имиграцията - основен фактор за общественото мнение, откакто хиляди мигранти, бягащи от войните и бедността в Близкия изток и Африка, поеха към Европа.

Законът предвижда малолетните да получават убежище по облекчена процедура и намалява наполовина времето, в което властите трябва да обработват молбите за убежище.

Законът бе остро критикуван от правозащитни организации и от левите партии и е ключов тест за единството в центристката партия на Макрон "Република, напред!", отбелязва Ройтерс. Един депутат от президентската партия гласува против текста, а 14 се въздържаха.

 

Преди гласуването председателят на парламентарната група Ришар Феран предупреди, че гласуване "въздържал се" ще бъде възприето като дребно прегрешение от партийното ръководство, но гласуване против ще се смята за "смъртен грях".

Правителството се оказа в неловка ситуация и защото депутатите от крайнодесния Национален фронт на Марин Льо Пен подкрепиха някои членове от текста на закона, добавя Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа