Френският посланик: Кой има съмнение, че Делян Пеевски е олигарх

Очакванията от България са да изпълни обещаното и да има правова държава

Ксавие Лапер дьо Кабан Сн. бТВ

"Естествено (че Делян Пеевски е олигарх – бел.ред.), кой има съмнение в това" - така посланикът на Франция в България Ксавие Лапер дьо Кабан отговори на въпрос дали депутатът от ДПС е олигарх, както сам го определи преди два дни, когато беше удостоен с орден "Стара планина".

Дипломатът коментира в сряда пред бТВ темата за назначаването на Пеевски начело на ДАНС, което доведе до масовите протести през 2013 г.

За олигарха Пеевски

"Аз говоря за олигарси, но не съм нито единственият, нито първият човек, който е използвал тази дума. Ако съм я използвал, означава, че я има всеки ден във вестниците. И това не е отсега, от три години – това е една реалност във вашата страна, която вие, българите, отбелязахте. Не съм казал нищо ново", каза Ксавиер Лапер дьо Кабан.

Попитан дали Делян Пеевски е олигарх, той отговори утвърдително.  

"Да, естествено, кой има съмнение за това? Как един човек, който е депутат, има много фирми, има много вестници, на 33 години е и е без опит в сферата на сигурността, може да бъде назначен за шеф на ДАНС? Затова вие, българите, излязохте на протест – защото не сте намерили това за нормално", заяви Дьо Кабан.

"Как могат службите в моята държава или в други държави да имат доверие в един човек, с когото трябва да работят и да обменят информация, която е строго секеретна", попита още френският посланик.

В очакване България да изпълни обещаното

"Ние очакваме неща, които България ни е обещала преди 10 години (при присъединяването си към ЕС - бел.ред.) - да има правова държава", заяви още френският посланик.

По думите му "има малко напредъци" в това отношение. Той даде пример с промените в Конституцията и проектите за промени в съдебното и антикорупциннонто закондателство.

"Ще видим в края на лятото, началото на есента дали законопроектите на г-жа Кунева, г-жа Захариева са приети", каза той.

Ксавие Лапер дьо Кабан посочи, че за последните 25 години България се е променила много и става "все по-демократчна и европейска страна".

"Българите имат изисквания, които са много по-близко до моите сънародници, отколкото преди 25 години", каза още той.

За намесата във вътрешните работи

Ксавие Лапер дьо Кабан коментира и твърдението, че е един от посланиците, които говорят прекалено директно, а някои намират това за намеса във вътрешните работи на страната ни.

"Когато България се присъедини към ЕС преди почти 10 години, тя се съгласи да има контрол, защото по онова време Европейската комисия и другите страни членки смятаха, че правовата държава в България не е достатъчно силна... Имахме съмнения във волята на българските политици да се борят с корупцията, организираната престъпност и пр. Затова решихме да го има този Механизъм за оценка и сътрудническото, който действа в България и Румъния. Това е рамката, в която работим ние, европейските посланици", обясни Дьо Кабан.  

"Ние, европейските партньори на България, очакваме напредък в тези области. ЕК ни казва, че има съвсем малко или дори няма. България ни е обещала напредък, това очакваме", подчерта отново той.

"ЕС не е само за парите или за свободата на движение. Имате напредък, има изменения в Конституцията, има законопроекти за съдебната система. Мисля, че лека-полека нещата се подобряват", каза още френският посланик.

След като приключи мандатът му у нас в края на лятото, дипломатическата кариера на посланик Дьо Кабан продължава в Африка.

"За един французин това е много интересно. Имаме много силни връзки в този континент, особено в страните, в които се говори френски", каза той.

Споделяне

Още от България

В каква роля си представяте Слави Трифонов след изборите?