Френският посланик във външно: Макрон е разбран погрешно

България не е получавала сигнали от Париж, въпреки че френският президент се оплака от български престъпници

Макрон и Борисов

Външно министерство привика в понеделник посланика на Франция у нас Флоранс Робин, която даде обяснения заради интервюто на френския президент в крайнодясно списание, в което заяви, че предпочита "хора, които идват от Гвинея и Кот д‘Ивоар законно, отколкото български или украински незаконни канали“.

Дипломатът е разговарял със зам.-външния министър Петко Дойков, който е изразил "недоумение от изказването на френския президент, което е предизвикало възмущение в българското общество, включително сред сънародниците ни във Франция", съобщиха от Външно министерство.

Дойков е казал, че в последно време България не е получавала сигнали от френска страна за сериозни нарушения.

"От българска страна бе подчертано, че няма никакви сериозни основания за подобни твърдения. Отношенията между България и Франция – на приятели, партньори и съюзници, са отлични, а българската общност е много добре интегрирана във Франция", посочил българският зам.-външен министър.

"Макрон не е бил разбран"

Посланик Робин от своя страна казала, че думите на президента Макрон са извадени от контекста и са погрешно разбрани.

"Те в никакъв случай не се отнасят до българското правителство, българските граждани или българските работници, които са добре приети и са доказали своя професионализъм“ посочила посланик Робин.

Тя препотвърдила "отличните двустранни отношения и изрази надежда, че те ще продължават да се задълбочават"

"Между нашите две страни съществува отлично сътрудничество – в сферите на образованието, културата, икономиката. Франция ще бъде заедно с България и ще продължи да подкрепя нейните усилия в рамките на Европейския съюз", заявила посланик Робин.

Как ще се "изплати" Макрон?

Интервюто на Макрон разпали страсти в България и Украйна, които остро протестираха. В България случаят придоби допълнителни нюанси.

Вицепремиерите Екатерина Захариева и Красимир Каракачанов реагираха остро, но в събота вечерта Макрон се свърза лично с премиера Бойко Борисов, за да го увери, че ”никога не е критикувал българските граждани, работници или институции”.

"Френският президент Еманюел Макрон се свърза с мен, за да ме увери, че изтеклата информация за изречени от него думи в интервю, не отговарят на истината", съобщи Борисов.

Първоначално интервюто на Макрон бе разпространено в български национални медии в по-свободен превод, в който фигурираше думата "банди".

Френският президент каза в интервю за крайнодясното списание ”Вальор актюел“, че ще хвърли цялата си енергия срещу създаването на паралелни общества и срещу нелегалната миграция.

Той каза, че "предпочита да има законна, регистрирана, основана на квоти имиграция за определен брой години, отколкото потайната, нерегистрираната работа".

Точните думи на Макрон са "Je préfère avoir des gens qui viennent de Guinée ou de Côte-d’Ivoire légaux, qui sont là et qui font ce travail, que des filières bulgares ou ukrainiennes clandestines".

В крайна сметка Борисов заяви, че България ще изпрати протестна нота до Париж, но се надява Макрон да се "изплати" като подкрепи страната ни за Шенген и Еврозоната, а освен това да направи отстъпки по пакета "Мобилност", който засяга движението на ТиР-овете в ЕС.

Президентът Румен Радев обаче не пропусна да критикува правителството около казуса, като видя "непремерена реакция" и недобре свършена работа на бълагрското Външно министерство.

Споделяне

Още по темата

Още от България