Френският външен министър подкрепи присъединяването на Турция към ЕС

Френският външен министър Мишел Барние се обяви в подкрепа на бъдещото присъединяване на Турция към ЕС, изтъквайки в интервю за вестник Монд във вторник, че предимствата от подобно решение ще надделеят над трудностите, съобщи Франс прес.

"Предимствата за нас и за Турция ще надделеят над трудностите, които може да срещнем. Ако процесът бъде блокиран, тогава геополитическите рискове - а именно за отклоняването встрани от Европа на тази голяма страна - са огромни", казва Барние.

Днес залогът вероятно може да се формулира по следния начин: Ще насърчим ли Турция да избере европейския модел, или ще поемем риска тя да избере някакъв друг модел, отбелязва френският външен министър.

Очаква се в доклада си пред октомври Европейската комисия да даде препоръка дали ЕС да започне преговори за присъединяване на Турция. Миналата седмица, след среща с турския премиер Реджеп Ердоган в Брюксел, еврокомисарят по разширяването Гюнтер Ферхойген каза, че комисията е удовлетворена от реформите на Анкара. Последният препъни камък за амбициите на Турция бе забавянето с приемането на новия наказателен кодекс, който предвиждаше криминализиране на прелюбодеянието. Турция обаче увери, че се отказва от този текст.

Споделяне

Още от Балкани