Фрийдъм хаус похвали България за свободата на сдружаване

На фона на влошаващото се в света положение със свободата на събиране и сдружаване страните от Централна и Източна Европа са в положителната класация, а България е с една от най-високите оценки. Това става ясно от нов доклад на американската неправителствена организация Фрийдъм хаус, проучващ периода 2004-2007 година.

В доклада, цитиран от радио Дойче веле, се изразява тревога заради глобалната тенденция към несъблюдаване на свободата на мирните събирания и сдружения. Събраните в доклада данни показват систематични действия на много правителства по света, насочени към ограничаване на дейността на неправителствените организации, групите за защита на човешките права и независимите профсъюзи.

Според Фрийдъм хаус много правителства гледат на „цветните революции” в Източна Европа като на заплаха, което води до предприемането на мерки за ограничаване дейността на сдруженията с потенциал да организират подобни про-демократични протести. В доклада се посочва, че на много места в света са се появили нов вид авторитарни държавни лидери, които използват новоразработени тактики за подтискане на свободите.

Докладът показва тенденциите към ограничена свобода на мирните събирания навсякъде по света с изключение на Западна Европа, части от Източна Европа и Централна Африка. Най-негативни са промените в Азия и Латинска Америка, в държавите от бившия Съветски съюз с изключение на балтийските страни, в Близкия Изток и Северна Африка.

Централна и Източна Европа са този път в положителната класация. Регионът се нарежда непосредствено след Западна Европа, което кара авторите на доклада да окачествят това развитие като „една от най-положителните находки в това проучване”.

Въпреки относително краткия период на демокрация в Източна Европа, пост-комунистическите държави в региона са успели да изградят нова и здрава традиция на спазване на гражданските свободи, казват от Фрийдъм хаус.

При най-висока оценка 12, повечето държави в Централна и Източна Европа, включително на Балканите, имат оценки 11 или 12. България е оценена с 11. Най-ниски са оценките на Македония – 7, на Албания и Босна и Херцеговина – 8.

В предишния доклад на Фрийдъм хаус, озаглавен „Нации в преход 2008”, България бе поставена на 9-то място по демократичност сред 29 държави от Източна Европа и Централна Азия.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят