"Фрийдъм хаус" Състоянието на свободата по света се влошава, България с добри оценки

Свободата по света е отбелязала обезпокоително ограничаване и сега 60 процента от световното население, или 2,6 млрд. души, живеят в страни, които не са напълно свободни, отбелязва в годишния си доклад правозащитната организация "Фрийдъм хаус", предаде Асошиейтед прес.

България е сред страните, оценени като "свободни" с оценка 2 по 7-степенната скала, като 7 е най-ниската оценка. Оценки 2 страната ни получава по показателите състояние на политическите и на гражданските свободи.

В публикувания в сряда доклад се преценява състоянието на свободата в 195 страни и 15 територии, като се отбелязва, че 61 страни са станали по-малко свободни през 2014 г., а само в 31 положението със свободата се е подобрило. Обръща се внимание, че тероризмът е оказал катастрофално влияние върху Близкия изток и Западна Африка, където е имало масови кланета както на сили за сигурност, така и на цивилни хора, вземане на чужденци за заложници и убийства или заробване на религиозни малцинства.

Сирия, където вече четвърта година бушува гражданска война, а терористичната групировка "Ислямска държава" е разширила действията си, е наредена сред страните с най-лошо положение в света. Едно изключение в този регион е Тунис. След като там се произведоха демократични избори по нова конституция, северноафриканската страна е единствената в арабския свят, получила статута "свободна" според авторите на доклада.

Крим, който бе откъснат от Украйна и анексиран от Русия, се оценява отделно за първи път и получава статут "несвободен", тъй като татарите и други, които се противопоставят на руското анексиране, са лишени от правата си. Самата Русия е квалифицирана като "несвободна" и се отправят критики към управлението на президента Путин заради потискането на инакомислието и заклеймяването на гейовете.

"Фрийдъм хаус" отбелязва още доклада на американския Сенат за мъченията, на които ЦРУ е подлагало заподозрените в тероризъм след атентатите от 11 септември 2001 г., и протестите, избухнали м.г. заради полицейското убийство на невъоръжени чернокожи мъже в Мисури и Ню Йорк. Авторите са критично настроени към "нееднократно проявеното безсилие на прокурорите да наложат присъди срещу отговорните служители". Въпреки това обаче САЩ получават една от най-високите оценки сред "свободните" страни.

Споделяне

Още от Свят

Какво трябва да се направи, за да се ваксинират повече хора?