Фронтекс обяви, че от април миграционният поток към ЕС отслабва

Фронтекс обяви, че от април миграционният поток към ЕС отслабва

Броят на влизащите в Европа нелегални мигранти отслабва от април, след като ЕС сключи споразумението с Турция за спиране на потоците през Егейско море, заяви европейската гранична служба Фронтекс. Италия се е превърнала в новата предна линия за бежанците, повечето идващи от Либия, предаде Ройтерс.


"За първите шест месеца на 2016 г. е имало 360 хиляди нелегални влизания в ЕС, което е повече в сравнение с 2015 г., но потокът отслабва от април", каза Фабрис Леджери в интервю за френското радио "Европа 1".

Леджери каза, че Италия е заела мястото на Гърция като основна входна точка и че повечето мигранти вече тръгват към Европа от Либия. В Италия идват всекидневно около 750 при около 50 в Гърция.

Около 240 хиляди мигранти и бежанци са пристигнали в европейските страни през Средиземно море от началото на 2016 г., заяви Международната организация по миграцията (МОМ).

Над 2900 души са загинали или изчезнали безследно в опит да достигнат Европа.

Най-много мигранти от началото на годината е приела Гърция - 158 938. До бреговете на Италия са стигнали 77 436 бежанци, а до Испания - 1818. В Кипър са пристигнали 28 души.

МОМ заяви, че през тази година мигрантите идват преди всичко от Либия. На второ място е Египет.

Мнозинството от средиземноморските спасителни операции се осъществяват в Сицилийския проток.

Хуманитарна организация заяви в Туитър, че е прибрала телата на четирима мигранти и е спасила около 400 оцелели днес от претъпкан дървен плавателен съд в Средиземно море между Италия и Либия, предаде Ройтерс.

Споделяне

Още от Европа