Фюле: Отношенията със София са проблем за членството на Македония в ЕС

Отношенията със София са допълнителен проблем за властите в Скопие, коментира еврокомисарят по разширяването на ЕС Щефан Фюле пред радио "Свободна Европа".

Преди ден Фюле се срещна с македонския премиер Никола Груевски в Скопие.

"На първо място искам да подчертая, че няма разлика по въпроса за отношенията със съседите - всички са важни за една страна-кандидат, която иска да се присъедини към ЕС", отбеляза еврокомисарят.

"Проблемът с Гърция е очевиден за всички - става въпрос за спора за името на републиката, който трябва да бъде решен. В последно време обаче все по-често чувам и за сложността на отношенията с България. Чувам множество изявления на български представители, които говорят за проблемите между Скопие и София - тези въпроси трябва да бъдат решени от политиците на двете държави, които носят отговорността", добави той, цитиран от БГНЕС.

"Пътят в ЕС минава през добросъседски отношения... Ако искате да сте част от ЕС трябва да имате добри отношения с всички съседи", подчерта още Фюле пред Радио "Свободна Европа“.

Преди дни българското правителството реши да определи в доклад "червените линии" и принципите в отношенията със съседните страни. Документът ще бъде изготвен от външния министър Николай Младенов и трябва да доведе до последователна и трайна политика към страните от Балканите без значение на моментната политическа и икономическа обстановка. Очаква се основно място в доклада да има отношението към Македония и опитите за кражба на история.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани