Г-7 няма да позволи на Русия да използва ресурсите за оръжие

ЕК: Украинската криза прави още по-твърда позицията за ”Южен поток”

Г-7 няма да позволи на Русия да използва ресурсите за оръжие

Страните от Г-7 обявиха, че ще търсят нови източници на енергия, за да попречат на Русия да използва ресурсите си като политическо оръжие и ще подкрепят Украйна, ако ситуацията с енергийните доставки за страната стане критична.

Енергийните министри от групата се събраха във вторник на среща в Рим и заявиха, че ”енергетиката не трябва да бъде използвана като средство за политически натиск”.

”Решени сме да окажем различен вид помощ за Украйна с цел засилване на енергийната сигурност”, се посочва в обща декларация на министрите .
Те съобщиха още, че страните им ще работят, за да подпомогнат усилията на ЕК за разработване на спешни енергийни планове за зимата на 2014-2015 година.

Министрите са стигнали до съгласие да работят за алтернативи на изкопаемите горива, като инвестират в ядрена енергия и други алтернативни източници.

Г-7 включва икономически най-мощните страни в света: САЩ, Канада, Великобритания, Франция, Германия, Италия и Япония. Преди Русия да анексира Крим, Г-7 бе Г-8, но след като автономната република чрез референдум излезе от състава на Украйна и се присъедини към Руската федерация, Москва бе извадена от групата.

В същото време европейският комисар за енергетиката Гюнтер Йотингер коментира, че украинската криза прави още по-твърда позицията на ЕК за руския проект за газопровод, заобикалящ Украйна, "Южен поток”.

В интервю за вестник "Файненшъл таймс" Йотингер даде да се разбере, че не е склонен да промени правилата за Русия, особено предвид събитията в последно време в Крим и Източна Украйна.

"Сега, с Украйна, ние заемаме все по-отбранителна позиция към руските газопроводи в сравнение с преди година. Сега, освобождаванията (от правилата) не са мой приоритет за Газпром", заяви еврокомисарят за енергетиката.

По повод внесената миналата седмица от Русия жалба в Световната търговска организация (СТО) с цел освобождаване на "Южен поток" от нормативните изисквания на ЕС, Йотингер коментира, че в Русия предпочитат да има власт над цялата верига - от (добива на газ) до електроцентралите.

"Не съм против "Южен поток", но искам той да отговаря на правилата на ЕС за вътрешния пазар", каза еврокомисарят за енергетиката.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Как оценявате българската позиция за кризата около Украйна?