Гаф с часовник за 30 хиляди долара на руския патриарх Кирил развесели интернет

Гаф с часовника на Московския и Всерусийски патриарх Кирил стана повод за забавление на руските блогери в четвъртък. Както предаде сайтът Нюзру.ком, една и съща снимка от официална среща на патриарх Кирил с министъра на правосъдието на Руската федерация Александър Коновалов бе открита на два официални сайта с "малка" смущаваща разлика.

На официалния сайт на Московската патриаршия още преди две години е била поместена снимката на патриарха с министъра, като на ръката на Негово светейшество няма часовник. Отражението на часовника обаче се вижда отлично на полираната маса, около която са седнали двамата събеседници. Което означава, че снимката е минала през фотошоп и часовникът е изчезнал от ръката на Кирил.

Същата снимка по същото време е поместена и на сайта на отдела за външни църковни връзки на Руската православна църква.На нея обаче и часовникът, и отражението му на масата са си на мястото.

"Чудото" с изчезването на часовника щеше да си остане необяснимо, ако няколко дни по-рано на среща с журналиста Владимир Соловьов патриархът не бе обявил, че никога не е носил часовник Breguet за 30 хиляди долара, с който преди две години го бяха снимали украински журналисти. При това патриархът призна, че притежава такъв часовник, но съвсем неотдавна го открил сред подаръците, които получавал.

Снимката със скъпия часовник на ръката му, направена от журналистите, той нарече колаж. И обясни, че всъщност носел малък евтин руски часовник, подарен му от Медведев "с герб на него".

Вследствие на този скандал Московската патриаршия очевидно е решила да изтрие часовника от ръката на патриарха, за да намали конфуза, предполагат блогери. Но пък злополучното скъпо украшение е останало на същата снимка, която без цензура се е появила в друг сайт, отново свързан с църквата.

Историята обаче не свършва дотук. Изображението с изтрития часовник остана още няколко часа след началото на бурното обсъждане в интернет. След което скоростно бе заменено с нередактираната снимка. Снимката с изтрития часовник обаче остана в стотици блогове и рускоезични сайтове.

Гафа се опита да замаже пресслужбата на патриарха. Пред Интерфакс тя се опита да каже, че "скъпият часовник на ръката на патриарх Кирил се отразява на масата, до която той седи, заради нелепа грешка на фоторедактора". "Един от основните ни принципи е да не използваме програма за редактиране на фотографиите с цел да се изменя изобразеното на тях. Обработката на снимките винаги се отнася само до техните цветови и технически показатели", изтъкна пресслужбата.

Историята с часовника за 30 хиляди долара на ръката на патриарх Кирил прилича на случая с часовника на нашия митрополит Николай. Той бе заснет в Пловдив на официално мероприятие с часовник "Ролекс" за двайсет хиляди долара на ръката. За разлика от руския духовник дядо Николай се умълча за скъпия аксесоар, а от Светия синод нямат практика да коментират любовта към лукса на висши духовници.

Споделяне

Още от Свят

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?