Гаф в ефира на БНТ: Господи, какви нищожества стоят начело на държавата

Проф. Иван Илчев

"Боже Господи, какви нищожества просто стоят начело на българската държава!", възкликна спонтанно бившият ректор на Софийският университет проф. Иван Илчев в ефира на държавната телевизия БНТ, смятайки, че микрофонът му е изключен. Коментарът бе изречен в момента, когато БНТ се опитваше да включи на живо от връх Шипка председателя на Народното събрание Цвета Караянчева.

Професорът по история бе гост на празничното студио по БНТ в деня на националния празник Трети март, заедно с режисьора Виктор Божинов.

Водещата Христина Христова прекъсна събеседниците си, за да включи пряко Цвета Караянчева. Поради технически проблеми със звука, обаче, вместо Караянчева, прозвуча констатацията за нищожествата, които управляват държавата.

Проф. Иван Илчев е историк и преподавател в Софийския университет, чийто ректор беше два мандата – от 2007 до 2015 година.

Той бе поканен в празничното студио на държавната телевизия, за да коментира темата "Как разбираме свободата днес".

Преди злополучното прекъсване на разговора заради опита бъде включена председателката на парламента, проф. Илчев обясняваше, че има много хора, които не знаят какво да правят със свободата си.

"След падането на Милошевич един от популярните графити по стените на Белград беше: "Свободен съм, кажете ми какво да правя". Та ние, в общи линии, за съжаление се озоваваме в това положение. Много хора са свободни и не знаят какво да правят със свободата си. А свободата би трябвало да бъде преди всички вътрешна, вътрешна свобода, която ти позволява да се чувстваш удобно, да оспорваш авторитетите, да не се съгласяваш с тях", коментира той.

Споделяне

Още по темата

Още от България