Гайдарски частично смени управата на “Пирогов”

Гайдарски частично смени управата на “Пирогов”

След като няколко часовият протест на медиците в “Пирогов” сутринта в петък прерасна в окупация на кабинета на директора на болницата доц. Спас Спасков, при която стачкуващите поискаха оставка на борда на директорите, ответната реакция дойде следобед. Здравният министър проф. Радослав Гайдарски прие подадените оставки от трима от членовете на борда - д-р Огнян Хаджийски, д-р Димитър Раденовски и д-р Шери Таджер, съобщиха от пресслужбата на здравното ведомство.

На тяхно място са назначени д-р Емил Таков,  началник на секция "Травматология" в болницата, д-р Владислав Христов, началник на Втора хирургична клиника в "Пирогов" и Весела Димитрова, директор на дирекция в Министерството на финансите.

По-рано протестиращите настояха ръководството на Института за спешна помощ , в което влизат доц. Спас Спасков, проф. Огнян Хаджийски, д-р Атанас Додов, д-р Димитър Раденовски и д-р Шери Таджер, да се оттеглят и на тяхно място да се назначат хора от лечебните заведения, избрани от персонала на болницата, а не да се назначават от Министерството на здравеопазването.

След частичната промяна в менаждмънта стачкуващите заявиха, че не ги приемат и ще продължат протестите си, докато не се изпълнят всичките им искания.

Новият борд ще преструктурира института

Решението за промените е взето след заседание на ръководството на Министерството на здравеопазването (МЗ) със Съвета на директорите на болницата.

На него са били обсъдени изводите и предложения от доклада на назначената от министъра комисия, която извърши цялостен одит на лечебната дейност и финансовото състояние на "Пирогов". Гайдарски е разпоредил до 27 юни, новият Съвет на директорите да представи в МЗ конкретни стъпки за преструктуриране на болницата.

Доц. Спас Спасков обяви пред журналисти, че до следващата сряда подновеният борд на Съвета на директорите на “Пирогов” трябва да изработи програма за преструктуриране на болницата, което да доведе до реално увеличение на заплатите на здравните работници. По думите му благодарение на извършения одит в лечебното заведение съществува база за преструктурирането, но не чрез съкращения в персонала, а чрез нови дейности – създаване на приемно отделение подобно на тези в останалите болници и развитие на т.нар. еднодневна хирургия.

По повод назначаването на Весела Димитрова в борда Спасков каза, че “наличието на представител на Министерството на финансите в ръководството на “Пирогов” е сериозна крачка от гледна точка на държавата”. За исканата му оставка от протестиращите, Спасков заяви, че никой не му е представял в писмен вид подобно искане. Той добави, че не е наясно с причините, поради които медиците настояват за неговото оттегляне.
Директорът на лечебното заведение бе категоричен, че в “Пирогов” няма финансови злоупотреби. Той добави, че болницата не генерира нови дългове. Все още обаче тя има задължения от предни години.

Гайдарски съзря политически мотиви зад протеста

В кулоарите на парламента здравният министър Радослав Гайдарски заяви пред журналисти, че протестът на медиците има политически мотиви, без обаче да визира кои партии стоят зад него, като се оправда, че е министър на здравеопазването.

Гайдарски обвини депутатите Борислав Китов (БНС), който в момента е шеф на парламентарната комисия по здравеопазване, и Атанас Щерев (НДСВ), че не “са направили нищо за “Пирогов”, докато са имали възможност през миналите 10 години“. ”Те имаха възможност, като се сменяха през последните 10 години като шефове на здравната комисия в НС, да направят нещо за болницата, защо не го направиха, ние дадохме 50 млн. лв. за последните 2 г. за “Пирогов”, те какво сториха?, попита министърът.

“И аз мога да отида и да излъжа хората, много е лесно. Те направиха “Пирогов” търговско дружество, превърнаха здравните храмове в търговски”, допълни той.

По думите му ако се стигне до ефективна стачка на протестиращите в спешната болница, здравеопазването в София няма да бъде застрашено, тъй като ще “бъдат преразпределени нещата”.

“Те твърдят, че извършват 100% спешни операции, а по наши изчисления 25% от спешната помощ е в “Пирогов”, а останалите 75% - в другите здравни заведения в София”, обясни Гайдарски. Той посочи, че обемът на "Пирогов" ще се пренасочи към други болници.

На въпрос дали е нужна смяна на управата на “Пирогов”, той каза, че “ако бордът няма смелост да извърши промените, трябва да си отиде”.

Гайдарски смята, че до увеличение на заплатите там не може да се стигне, тъй като институтът е търговско дружество по закон и “никой няма право да качи заплатите по този статут”. “Не 8 млн. лв., 18 да им дадем, трябва да се разбере, че те имат право да си увеличат заплатите само по пътеките и по онези пари, които им даваме за извършена дейност”, коментира здравният министър.

“Протестиращите искат да получат 1400 лв. заплата за лекарите, 800 за медицинските сестри и 400 лв. за санитарите, аз откъде да ги взема тези пари? Ако реша да им ги дам, трябва да взема пари от друга болница, а парите вече са преразпределени”, каза Гайдарски. Според него докторите в останалите градове в България получавали средна работна заплата около 400 лв. “Как да дадем на санитарите в “Пирогов” такава заплата”, попита той.

Игра на твърдо

Според здравния министър центърът на проблема – преструктурирането на “Пирогов”, се бил изместил и протестиращите искали само пари. “Те вече играят на твърдо, искат да ни поставят на колене”, каза той. И посочи, че скандалът в започнал, когато шефът на “Пирогов” Спас Спасков и борда, решила да преразпределят парите, които по клиничните пътеки по един справедлив начин – печалившите клиники да вземат повече средства, а губещите по-малко.

"Статутът на "Пирогов" трябва и ще се промени и управляващите имат воля за това", каза Гайдарски, но не посочи как и кога ще стане това.

“Ефективната стачка е необходима, за да бъдат чути хората. Подаването на оставки няма да реши проблемите на “Пирогов”, заяви лидерът на КТ "Подкрепа Константин Тренчев, който пристигна в болницата.

Той допълни, че на среща с главния секретар на Министерството на здравеопазвенето Красимир Гигов е било обсъдено създаването на работна група, която да се заеме с решаването на проблемите в “Пирогов”. Не е ясно кога ще се формира групата, в която се предвижда да участват представители на стачния комитет и експерти от здравното министерство.

Споделяне

Още от България

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?