Гайдарски: Заплатите на медсестрите стават 1000 лв. до година-две

До година - две заплатите на медицинските сестри ще станат 1000 лв., затова ги призовавам да не бързат да напускат страната, каза пред журналисти в Шумен министърът на здравеопазването проф.  Радослав Гайдарски.

Според него през следващите години в България най-вероятно ще има недостиг на сестри, защото те вече са с висше образование и добра квалификация и бързо ще си намерят добре платена работа в европейските страни. Затова той посъветва болниците в тежко финансово състояние да не уволняват нито лекари, нито медицински сестри.

С одобрения от Министерството на образованието план за следващата академична години специалността “медицинска сестра” преминава в квалификационна степен бакалавър.

Проф. Гайдарски коментира, че в момента в България има около 40 000 медицински сестри, а само Англия се нуждае от 120 000 сестри.

Знаем, че в болниците има корупция и вземане на пари на ръка от пациентите, но наказанията за подобни случаи ще бъдат жестоки, каза здравният министър. Той се закани още, че за доказани случаи на корупция лекарите ще бъдат уволнявани и предавани на прокуратурата.

По време на посещението си в Шумен проф. Гайдарски обсъди с местната медицинска общност проекта за нова здравна стратегия, който ще се дискутира в цялата страна.

 

Споделяне

Още от България