"Галъп": Борисов губи доверие спрямо края на миналата година

"Галъп": Борисов губи доверие спрямо края на миналата година

С 8 процентни пункта е намаляло доверието към премиера Бойко Борисов спрямо края на 2019 година. Това показват данни от социологическо проучване на " Галъп интернешънъл" на базата на независимата ежемесечна изследователска програма*. Данните са от последните вълни на изследване – през ноември, декември, януари и февруари. Те показват сравнение между периода преди началото на новата година и след това.

Според проучването за последните два месеца на 2020 г. доверието в правителството спада с 5 процентни пункта, с толкова се покачва и недоверието. С 6 пункта надолу между декември и февруари е доверието в парламента. За последно подобни равнища на доверие спрямо парламент и правителство бяха регистрирани по-отчетливо и трайно след избухването на т.нар. "Апартаментгейт".

Въпросът "Накъде върви България" показва ръст на негативните оценки с 9 пункта спрямо декември и спад на позитивните със 7 пункта.

Сред основните публични фигури с най-сериозно доверие продължават да се ползват Румен Радев, Мая Манолова и Слави Трифонов. При Радев тепърва ще трябва да се регистрира влиянието на новия етап в отношенията му с кабинета, които вече създават определени рискове за популярността му. Манолова укрепва доверието в себе си, макар и на сравнително по-ниски от преди нива – след като закономерно загуби немалко одобрение при напускането на длъжността омбудсман и участието си в местните избори. Доверието при Слави Трифонов пък се колебае около познатите напоследък равнища от около една трета и две пети. Сравнително добри обществени оценки имат също Йорданка Фандъкова, Илияна Йотова, Бойко Борисов, Мария Габриел и т.н.

Последната вълна на изследване е преди шума около "Къщата в Барселона". Тепърва ще трябва да се изследва какви ще са ефектите (и дали ще има такива) от тази ситуация.

Сред членовете на кабинета Борисов продължава да се ползва с най-сериозно доверие – 24% към февруари, следван от Томислав Дончев с 22%, Красимир Каракачанов и Красен Кралев с 19% (с малко по-голям спад при Кралев), Екатерина Захариева с 18% и т.н. 8 пункта спрямо края на 2019 г. е спадът на доверието при Борисов. При повечето министри също се регистрира осезаем спад в популярността.

Нелош старт в обществените очи показва Емил Димитров, който през февруари има 16% доверие. "Вероятно това се дължи и на по-високата разпознаваемост на Димитров, наследена от предишни периоди", посочват от "Галъп". 

Сходно е и доверието на председателката на парламента Цвета Караянчева. По-ниската разпознаваемост е и причината за по-скромен старт при другия нов министър – Деница Сачева – 8% при първото измерване.

Сред партийните председатели, традиционно, най-добре представени са лидерите на партии с най-сериозен електорат.

От "Галъп" посочват, че винаги при интерпретацията на такива данни следва да се напомня, че личното доверие не е оценка за вършената работа, а е по-скоро отражение на масовия политически вкус на обществото, както някои личности се ползват с естествено по-високо доверие – заради заемани постове, например.

*Периоди на интервюиране: 1 ноември – 8 ноември 2019 г.; 29 ноември – 6 декември 2019 г.; 9 януари – 17 януари 2020 г.; 30 януари – 7 февруари 2020 г.
Размер на извадка: 835/803/835/812 души.

Респондентите са интервюирани "лице в лице", с двустепенна, гнездова извадка, на случаен принцип. Максималната допустима статистическа грешка: ±3.5% при 50-процентните дялове. 1% от извадката е равен на около 55 хиляди души.  

Споделяне

Още от България