"Галъп": Корупцията е най-висока в прокуратурата и съда

"Галъп": Корупцията е най-висока в прокуратурата и съда

Според мнозинството от българите корупцията е най-висока в прокуратурата и съда. Това показват данните от допитване на "Галъп Интернешънъл Болкан”, направено от 30 януари до 5 февруари 2015 г. по поръчка на "Юридически барометър".

На въпрос в коя система корупцията е най-висока, най-голям процент (32%) посочват прокуратурата и съда, с което те изпреварват дори митническите органи, които се нареждат на второ място (23.9%), следвани от администрацията (11%), здравеопазването (8.1%), полицията (6%).

На въпроса "Вярвате или не вярвате, че през тази година може да се направи по-решителна крачка в борбата с корупцията в полицията и съдебната система", данните показват, че над половината – 60.7 на сто, не вярват. Положително настроени са малко над 21 процента, а основанията им да смятат така са силният натиск от страна на ЕС, както и фактът, че състоянието на полицията и съдебната система е толкова лошо, че всяка стъпка би могла да бъде само нагоре.

Хората, които не вярват, пък се опират на опита от последните години, в които се изприказва много за справянето с корупцията в полицията и съдебната система, но не се направи нищо. Освен това те не смятат, че правителството има политическа воля да се реши проблемът.

Най-много - 41.5% от анкетираните, са писали двойка на българското законодателство. Това е почти двойно повече в сравнение с данните от края на 2013 г. Едва 0.1 процент са дали отлична оценка.

Според проучването, повече от половината от анкетираните смятат, че законите са добри, но не се прилагат. Точно това изтъкват и като основната слабост на българското законодателство.

На въпроса "Към кого бихте се обърнали при нарушение на вашите права”, най-много хора отговарят - към полицията. Второто място е за българския съд, а третото - за Европейския съд в Страсбург. Не е малък процентът и на хората, които не знаят от кого да потърсят помощ и съвет.

Споделяне

Още по темата

Още от България