"Галъп" припомни, че българите са сред най-големите расисти в Европа

Кадър от трибуните на стадион "Васил Левски" по време на мача България - Англия

Българите са сред най-големите расисти в Европа и света. Това показа проучване на асоциацията "Галъп интернешънъл" през 2016 година, което бе припомнено отново в четвъртък от българската агенция "Галъп" по повод расистките прояви по трибуните на мача България – Англия.

Изследването показва, че 45% от българите са съгласни с твърдението, че "някои раси превъзхождат други раси". Едва 44% изразяват несъгласие с това твърдение, а 11% нямат мнение по въпроса.

Най-много расисти в Европа има в Албания, където 57% мислят, че съществува превъзхождащи раси, а 33% не вярват в това. Особено голям е броят на расистите в Северна Македония (53% вярват в доминиращата раса) и Сърбия (47%). На четвърто място са българите.

Макар и близко до нас, руснаците (44%) и румънците (42%) се показват като по-слаби привърженици на твърдението, че има доминираща раса.

"Резултатите (от изследването) са показателни за това, че България отговаря на този въпрос, както отговарят и повечето от останалите общества на Балканите. Както и тогава беше отбелязано, този тип данни показват и степента, в която дадено общество се чувства застрашено или изложено на потенциални или скорошни конфликти", коментира социологическата агенция "Галъп".

Любопитното е, че държавите в Западна Европа, които са били управлявани от националсоциалисти в средата на XX век, също показват трайна подкрепа за твърдението, че има доминираща раса. По 37% от германците и австрийците са съгласни с твърдението, че има доминиращи раси.

Най-слаба подкрепа за твърдението за превъзхождащите раси има в Исландия (5%), Португалия (13%), Франция (15%) и скандинавските страни.

Споделяне

Още от България