Гаранции за включване в мрежата на отказали се ВЕИ-инвеститори стоят блокирани

Блокирани са банкови гаранции и депозити за поне 15 млн. лв., внесени в полза на "Националната електрическа компания" (НЕК) и "Електроенергийния системен оператор" (ЕСО) от вече отказали се инвеститори в проекти за производство на енергия от възобновяеми източници (ВЕИ) за бъдещо включване на техните мощности в мрежата. Това съобщи вестник "Капитал дейли" във вторник.

Причината е, че двете държавни дружества отказват да възстановят сумите и цари неяснота относно това доколко са нарушени графиците за присъединяване на ВЕИ-проекти. С поправка в Закона за енергията от възобновяеми източници от април миналата година компаниите, изграждащи слънчеви, вятърни и на биомаса централи, бяха задължени да внасят по 5 хил. лв. за всеки мегават, който смятат да построят, за да развиват НЕК и ЕСО инфраструктурата за тяхното присъединяване.

До август 2012 г. трябваше да се изготвят точни графици за включване на ВЕИ-проекти в мрежата, които все още не са публични, но членове на Българската ветроенергийна асоциация са получили дати за присъединяване през 2019 г., 2020 г. и дори 2012 г., което ги отказало да реализират проектите си, обясни пред Mediapool Марияна Янева от организацията.

Част от тях с проекти за 300 МВ обаче са в ситуация да са потвърдили първоначалните си планове да изграждат своите проекти, което според законовите текстове оставя в сила банковите им гаранции до реализацията. В същото време обаче НЕК и ЕСО не са използвали предоставените им средства за развитие на инфраструктурата за включване на въпросните проекти.

Дружества, сред които са испанската "Ибердрола" и японската "Мицубиши", сега си искат парите, за да оттеглят проектите си от България и дори да се обърнали към адвокатската кантора "СиЕмЕс Камерън Маккена" да им помогне в уреждането на взаимоотношенията им с българските държавни дружества.

Дупка в закона в момента позволява положението на тези инвеститори да стои висящо, тъй като в норматива не е уточнено какво се става, ако нито мрежата е изградена, нито строителството на ВЕИ реално ще стартира, посочва "Капитал". Енергийният регулатор на практика отказа да коментира този казус. Становището на браншовите асоциации е, че е редно да се позволи на инвеститорите да се изтеглят по нормален начин от пазара, при положение че държавата драстично променя политиката си за развитие в този сектор, т.е. тя е нарушила договорите за присъединяване.

За да се реши проблемът в парламентарната енергийна комисия, заедно с поправките, защитаващи правата на клиентите на електроразпределителните предприятия, е внесен за гласуване и текст в преходните разпоредби на Закона за енергетиката, който предлага изменения в Закона за енергията от възобновяеми източници (ЗЕВИ). Той предвижда гаранциите за присъединяване да остават в полза на ЕСО или НЕК, само ако има разходи за изграждане на съоръженията за присъединяване или централата не е изградена в срок.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес