Зелени електроцентрали искат балансиращ пазар вместо данък "екоток"

Въведените от европейските страни подобни налози вече са махнати от съда

Зелени електроцентрали искат балансиращ пазар вместо данък "екоток"

Да заработи балансиращият пазар на електроенергия в България и през него възобновяемите енергийни източници да плащат разходите, които създават за електропреносната и електроразпределителната мрежа, вместо да се въвежда данък върху продадения от слънчевите електроцентрали ток, както иска "Българският енергиен холдинг" (БЕХ). Това препоръчаха на правителството в сряда от Българската фотоволтаична асоциация (БФА).

 

Мнението им е по повод предложението на шефа на БЕХ Боян Боев приходите на слънчевите централи да се обложат с 30-процентен данък, с който да се стабилизира НЕК и да се търси ново намаление на цената на тока. Боев цитира в писмото си до парламента и министъра на икономиката и енергетиката подобна практика в Гърция и Чехия, а други европейски страни прилагат други ограничения спрямо възобновяемите енергийни източници (ВЕИ).

 

Зам.-министърът на енергетиката Иван Айолов коментира миналата седмица, че се обсъжда дали да се въведе този данък или вид такса за ВЕИ-тата, а може и екоцентралите да станат част от балансиращи групи за търговия с ток и да подават графици за производство, за чието неспазване ще им бъдат налагани санкции.

 

Сега от становището на БФА става ясно, че предпочитат последния вариант и посочват, че страните от Европейския съюз, които са прилагали рестрикции спрямо ВЕИ.централите, вече ги отменят, като в някои това става по решение на съда.

 

"На 15 октомври гръцките медии съобщиха, че съдът е отменил, поради незаконосъобразност, въведения данък върху сумата за количествата продадена електрическа енергия от ВЕИ в страната. В решението на магистратите се постановява да бъдат върнати всички средства, събирани незаконно от централите - между 25 и 42 % от приходите им през последната близо една година", пише в изявлението си от фотоволтаичната асоциация.

 

Тя посочва, че подобен данък вече беше отменен и в Италия, а ВЕИ-производителите от Чехия очакват решение в тяхна полза по делото, което водят срещу подобни ограничителни мерки в международния арбитражен съд във Вашингтон.

 

Организацията припомня, че и у нас Върховният административен съд отмени, поради незаконосъобразност, въведената от Държавната комисия за енергийно и водно регулиране миналия септември цена за достъп да мрежата, за която отиват между 1 и 39 на сто от приходите на ВЕИ-тата.

 

"Практиката показва, че заедно с отмяната на всички ограничения съдилищата налагат обезщетения и лихви върху платените суми в полза на производителите на екологичната енергия. Разходите, обаче, се поемат не от институцията, висшите чиновници или енергийната компания, инициатор на незаконните действия, а от бюджета и данъците на гражданите", посочва БФА.

 

Според нея, България има възможност да се поучи от европейския опит и да следва добрите примери на Германия, Франция, Италия, Белгия, които водят национални политики за модернизиране на енергийните си системи. Тенденцията не само в Европа, но и в световен мащаб, е да се развиват и разпространяват възобновяемите енергийни източници, като основен източник на електричество, допълва асоциацията.

 

Тя препоръчва на българските институции при подготовката на новата енергийна стратегия на България да преценят внимателно различните предложения, с които се цели да се създадат допълнителни задължения за производителите от ВЕИ със задна дата.

 

Най-доброто решение на управляващите би било да следват добрите практики на европейските страни за либерализиране на енергийната система, посочва организацията.

 

"Първите стъпки по тази линия бяха направени през лятото с приемането от ДКЕВР на актуализирани Правила за търговия на електрическа енергия. ВЕИ-производителите очакват тези регулации да бъдат приложени при гарантирано право за реален избор между конкурентни балансиращи групи. По този начин екологичните централи ще започнат ефективно да компенсират част от разходите за тяхното балансиране към електроенергийната система на страната", посочват от фотоволтаичната асоциация.

 

Според нея, всички бъдещи ретроактивни мерки ще имат пагубен ефект не само върху най-иновативния сектор в българската енергетика – този на енергията от възобновяеми източници, но ще затворят окончателно вратите на България за стратегически инвестиции, загубвайки репутацията си на предвидима инвестиционна дестинация.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Кой е най-добрият вариант след падането на кабинета "Петков"?