Гърци нападнаха германска делегация в Солун

Гърци нападнаха германска делегация в Солун

Демонстранти нападнаха германска делегация в международния изложбен център в Солун, съобщава гръцкото издание Нюз ин.

Служители на местното самоуправление нахлуха тази сутрин в неохраняван сектор на центъра, където се провеждаше третото гръцко-германско заседание на кметове. В него участваше и пратеникът на германския канцлер Ангела Меркел за гръцко-германско сътрудничество в местното самоуправление и заместник-министър на труда Ханс-Йоаким Фухтел.

Обект на нападение бил германският консул като някои от демонстрантите са се опитали да го замерят с бутилки вода, предава Ройтерс.

Нюз ин съобщава и за сблъсъци с части на силите за борба с безредиците, срещу които протестиращите викали: "И вие сте гърци".

Изданието отбелязва, че общинските служители са реагирали остро на изказвания, направени от Фухтел вчера, че три хиляди души в местното самоуправление в Гърция вършат работата на хиляда в Германия. Германският заместник-министър заяви, че думите му са тълкувани погрешно. От синдиката на служителите окачествиха изказванията на Фухтел като обидни.

Ройтерс съобщава, че в протестите са участвали около 250 души. Агенцията припомня за масовите протести и сблъсъци при посещението на германския канцлер Ангела Меркел в Атина през октомври.

Протестиращи групи в Гърция често обвиняват Германия за жестоките рестриктивни мерки, наложени на страната от кредиторите ѝ, съобщава Асошиейтед прес като допълва, че страната ще навлезе в шеста година на рецесия, а безработицата достига 25 на сто.

Споделяне

Още от Балкани