Гърция е готова с искането си за военни репарации от Германия

Гърция е изготвила доклад за германските военни репарации, съобщава в. "Имерисия", цитиран от БТА във вторник. Вестникът добавя, че съгласно законодателството документът е предаден на гръцкото външно министерство.

Докладът е бил изготвен от специална работна група към Сметната палата, съставена с цел да събере необходимия архивен материал и на тази основа да бъде определен размерът на репарациите за нацистките престъпления през Втората световна война, които Гърция би могла да поиска от Берлин.

Събраните архивни документи се съдържали в 761 тома. Специалната работна група е била сформирана в средата на септември миналата година с решение на заместник-министъра на финансите Христос Стайкурас.

Тогава сп. "Щерн" писа, че гърците биха могли да поискат 300 млрд. евро от германците заради дължими от тях военни репарации от времето на нацистката окупация на Гърция през Втората световна война.

Според изданието сумата, която се появявяла редовно в гръцките вестници, включвала всички обезщетения, за които претендира Гърция, в това число и 70 милиарда евро лихви.

Берлин отхвърли вероятността да предостави на Гърция военни репарации за периода на нацистката окупация. Федералното правителство смята, че след толкова години въпросът с репарациите е загубил актуалност. От германското външно министерство бе заявено, че за Берлин не стои на дневен ред такъв въпрос и че няма разговори между двете страни.

Споделяне

Още по темата

Още от Балкани