Гърция е преизпълнила бюджетните си цели

Гърция е надхвърлила бюджетните си цели през първите 11 месеца на годината и е на път да отчете скромен първичен излишък за цялата година, като се изключат разходите за обслужване на смазващия външен дълг, предаде Асошиейтед прес.

Финансовото министерство съобщи, че по предварителни сметки за периода от януари до ноември бюджетният дефицит е 3,2 милиарда евро вместо планирания 4,3 милиарда и е постигнат първичен излишък от 1,2 милиарда евро.

В тези цифри не са включени данни за разходите на правителството и някои други институции.

Гръцкият кабинет се надява тази година да отчете първичен излишък, който е важно условие за получаването на следващия транш от спасителния заем. От 2010 г. Гърция успява да избегне банкрут благодарение на помощта от международните кредитори.

Гръцкото правителство се надява да се споразумее с тройката международни кредитори /ЕС, ЕЦБ и МВФ/ до следващата седмица по въпросите, от които зависи деблокирането на нов транш от заемите за страната, предаде същевременно АФП. Преговорите продължават в конструктивен дух и се надявам, че ще бъде намерено решение на всички ключови въпроси възможно най-скоро, посочи гръцкият министър на финансите Янис Стурнарас след среща с премиера Андонис Самарас.

В понеделник той бе заявил, че представителите на тройката ще се върнат отново евентуално през януари. Правителството и тройката започнаха нов кръг разговори в сряда в Атина с оглед преодоляване на разногласията, отнасящи се основно до бъдещето на оръжейната компания ЕАС, която е силно задлъжняла, и вдигането при определени условия на мораториума върху конфискации на недвижими имоти.

Прегледът от страна на тройката на осъществените от Гърция реформи, започнал през септември и прекъсван няколко пъти, цели да даде възможност за деблокиране на транш от 1 милиард евро от заемите за страната.

Споделяне

Още от Балкани