Гърция и Ирландия може да напуснат еврозоната

Гърция и Ирландия може да напуснат еврозоната

Най-голямата африканска банка "Стандард Банк" (Standard Bank) прогнозира, че Ирландия и Гърция може да напуснат еврозоната догодина заради "недопустимо" икономическо състояние, предаде в петък агенция "Блумбърг".

Директорът по валутната стратегия на банката Стив Бароу разпространи писмо, в което се казва, че "Стандард" се съмнява в способността на двете страни да излязат от сегашната финансова криза.

"С рязкото намаление на процентните ставки и превишаващата всички лимити фискална подкрепа е напълно вероятно да им се окаже пряка помощ от страна на ЕС или даже да излязат от еврозоната до края на 2010 г.", подчерта Бароу.

На 8 декември рейтинговата агенция "Фитч" (Fitch) понижи дългосрочния рейтинг на Гърция с една степен – от "А-" до "ВВВ+ с негативна прогноза". От своя страна "Стандард енд Пуърс" (Standard & Poor's) сложи под наблюдение рейтинга на страната "А-" с тенденция да го понижи до "с негативни прогнози", като даде на Гърция 60 дни за промяна на положението.

Причината за понижението на рейтинга стана чувствителното увеличение на външния държавен дълг, който догодина може да надвиши 100% от БВП.

Ирландия също изпитва трудности, свързани със световната финансова криза. През 2009 г. нейният БВП се сви със 7.5%, което стана най-лошият показател сред страните в еврозоната. Ирландските банки бяха спасени от банкрута с национализация.

"Стандард Банк" е най-голямата африканска банка. Нейната капитализация е над 9 млрд. долара, а активите – около 150 млрд. долара. Най-големият акционер в банковата група е китайската банка ICBC, която държи 20% от нея. "Стандард Банк" има над хиляда клона в 38 страни по света.

ЕС засега отказва финансова помощ на Гърция

Първият ден на Европейския съвет в Брюксел в петък показа, че ЕС засега няма готовност да отпусне финансова помощ на Гърция, съобщиха информационните агенции. По думите на шведския премиер Фредрик Рейнфелд финансовото състояние на Гърция е "вътрешен проблем, за решаването на който трябва да се вземат вътрешни решения".

Същевременно представители на гръцката делегация в Брюксел, оглавявана от премиера Георгиос Папандреу, не изключиха възможността Атина да поиска финансова помощ от съюза.

Въпросът за финансовите проблеми на Гърция оглави неофициалния дневен ред на първия ден от Европейския съвет.

Представители на ЕС заявиха, че гръцкото правителство трябва да положи усилия да овладее финансите на страната, преди ЕС да обмисли възможността да ѝ отпусне финансова помощ.

"Гърция първо трябва сама да предприеме правилните стъпки", посочи германският финансов министър Волфганг Шойбле.

Лидерите на ЕС обаче опровергаха опасенията, че Гърция се е запътила към банкрут. "Има някои предположения, че страната е пред банкрут, но аз лично не съм забелязал подобно нещо", заяви премиерът на Люксембург Жан-Клод Юнкер.

Германският канцлер Ангела Меркел също отхвърли тази възможност, но подчерта, че проблемът засяга целия Европейски съюз.

Безпокойството във връзка с държавните финанси на Гърция нарасна, след като новото правителство на Георгиос Папандреу обяви, че тази година бюджетният дефицит ще бъде много по-висок от очакваното и ще достигне около 12.7 процента от БВП на страната - много над 3-процентния праг, определен от ЕС, и с 6 процента повече от предишните прогнози.

Споделяне

Още от Свят

Какво очаквате да свърши служебното правителство?