Гърция обяви, че ще даде убежище на сирийските бежанци

Гърция обяви, че ще даде убежище на сирийските бежанци

Гърция обяви, че сирийските бежанци, които отговарят на изискванията за получаване на убежище, ще получават всички необходими документи веднага в рамките на извънредни мерки за справяне с наплива от имигранти и бежанци, които влизат в страната, съобщи ДПА.

Правителственият говорител Гавриил Сакеларидис заяви след правителствена среща, посветена на тази тема, че в последно време се наблюдава увеличен приток от бежанци към Гърция и Италия. Според първоначалните информации причините, поради които бягат тези хора, не са финансови затруднения, а непосредствена заплаха за живота им, каза Сакеларидис.

Той обяви, че правителството ще изготви бързо планове за създаване на лагери и убежища в континентална Гърция за десетките хиляди имигранти и бежанци, които в момента се намират на гръцки острови, след като са влезли по море от съседна Турция.

Сакеларидис каза, че новопристигналите ще бъдат превозени от островите до континенталната част на страната, където властите ще отделят хората, търсещи убежище, от имигрантите.

Гърция очаква до сто хиляди бежанци тази година, обяви вторият министър, отговаряща за миграционната политика на страната Тасия Христодулопулу, като изтъкна, че Гърция се е обърнала за финансова помощ от ЕС, тъй като ситуацията не може да бъде овладяна с национални средства, съобщи гръцкият сайт нюз.ин.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Защо Сотир Цацаров подаде оставка от КПКОНПИ?