Гърция отказва сделка за размяна на войници с Турция

Гърция отказва сделка за размяна на войници с Турция

Гръцкият президент Прокопис Павлопулос отказа предложението за размяна на двамата гръцки войници, заловени от турските власти, срещу турските войници, за които се смята, че са замесени в неуспешния преврат в Анкара през 2016 г.

В събота вечерта турският президент Реджеп Ердоган заяви, че правителството му ще разгледа случая с гръцките войници само ако Атина екстрадира турските войници.

"Размяната на двама гръцки войника, които са в затвора, срещу осем турски войници, които са в Гърция, не подлежи на обсъждане", каза Павлопулос

Двамата гръцки войници бяха задържани в затвор в Турция, след като преминаха границата на 2-ри март. Те твърдят, че са се изгубили в мъглата.

Осем турски войници напуснаха родната си страна и отидоха в Гърция след неуспешния преврат през 2016-та година.

Гръцкият върховен съд отсъди, че мъжете няма да бъдат екстрадирани, независимо от желанията на турската страна, тъй като в страната си те ще бъдат съдени. Мъжете отричат да са били част от преврата.

"Те (гърците) искат от нас да им върнем войниците. Ние им казваме: Ако искате да направим подобно нещо, предайте ни войниците на ФЕТО, които са замесени в преврата срещу държавата", каза Ердоган в събота по частната телевизия НТВ по време на интервю.

"Ако те ни ги дадат, ние ще обмислим случая с гръцките войници", заяви Ердоган.

Гръцкият министър-председател Алексис Ципрас по-рано този месец поиска освобождаването на двамата войници и заяви, че те не трябва да бъдат използвани като "пешки за изнудване".

Споделяне

Още от Европа