Гърция отмени планираното покачване на данъците

Гърция отмени планираното покачване на данъците

Гръцкият парламент отмени планираното за следващата година повишаване на данък общ доход. Решението бе взето по предложение на правителството на Сириза. След по-малко от месец в страната ще се проведат предсрочни парламентарни избори

Повишаването на данъка бе поето като ангажимент пред международните кредитори на страната в замяна на спасителните мерки. Финансовото министерство заяви, че по-доброто от очакваното изпълнение на бюджета през тази година е направило мярката ненужна.

"Ние не намалихме пенсиите и няма да намалим данъчния праг(за гражданите)", каза финансовият министър Евклид Цакалотос пред депутатите на последното официално заседание на парламента преди изборите, насрочени за 7 юли.

В доклад от тази седмица Европейската комисия заяви, че разширяването на данъчната основа би имало малко въздействие върху общия фискален баланс, но би могло да създаде пространство за реформи в данъчната система, насърчаващи растежа.

Консервативната партия "Нова демокрация", която победи на европейските избори, се въздържа при гласуването, като заяви, че това е последно усилие на правителството да увеличи популярността си.

Гърция е подписала три спасителни плана на стойност над 280 млрд. евро от 2010 година насам. В замяна на страната се ангажира да прокара непопулярни мерки за строги икономии и реформи. Гърция вече отбелязва икономически растеж и бюджетен излишък, но под международен финансов надзор, който трябва да гарантира, че бюджетните цели се изпълняват.

Споделяне

Още от Свят