Гърция парализирана от обща стачка

Гърция бе парализирана от 24-часова общонационална стачка в сряда заради предложените от правителството реформи в пенсионно-осигурителната система.

Около 80 хиляди души участваха в две отделни демонстрации в центъра на Атина, а близо трийсет хиляди души протестираха в Солун.

Всички полети от атинското летище бяха прекратени, фериботите в Егейско море спряха движение, а болниците работиха с минимален персонал.

"Участието е почти тотално. Гневът и осъждането на правителствената политика са огромни. Хиляди служители ще излязат на улицата, почти нищо няма да работи в обществения и частния сектор", заяви Евстатиос Анестис, говорител на синдикалната конфедерация на работещите в частни предприятия GSEE.

Конфедерацията и сдружението на синдикатите в публичния сектор ADEDY, които заедно представляват около 2.5 милиона души, на няколко пъти отхвърлят призивите на правителството за преговори по пенсионната реформа и организират протест след протест, предаде Ройтерс.

Настоящите демонстрации в Гърция са най-големите за последнитетри години. Протестиращите издигнаха лозунги срещу новоизбраното консервативно правителство. На един от централните площади в Атина се стигна до сблъсъци между полицаи и демонстранти.

Младежи са хвърляли камъни по полицаите, подпалили са кофи за боклук и паркиран автомобил.

Полицията за борба с безредиците използва сълзотворен газ срещу група от около 300-400 младежи.

Подобно на повечето държави в ЕС, Гърция се опитва да промени пенсионната система преди тя да е рухнала под тежестта на издръжката на застаряващото население. Според специалисти, цитирани от Ройтерс, дефицитът в системата е толкова голям, че тя ще колабира след 15 години, ако не се предприемат мерки.

Правителството има проблем и заради това, че спечели изборите през септември и с обещание да не пипа пенсионните права. Но скоро след победата то предложи мерки, стимулиращи гражданите да работят и след 65-годишна възраст. На ревизия подлежат и пенсиите за жени и инвалиди.

Стачните действия бяха подкрепени и от журналистите и всички емисии новини по частните и държавни телевизионни и радиоканали бяха отменени.

Споделяне

Още от Балкани

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?