Гърция подслушвала американските посланици в Атина и Анкара

Теодорос Пангалос

Бивш външен министър на Гърция заяви, че Съединените щати не са единствената държава, подслушваща чуждестранни дипломати: гръцките тайни служби са подслушвали американските посланици в Атина и в Анкара през 90-те години на миналия век, предаде Асошиейтед прес.

Бившият гръцки външен министър Теодорос Пангалос говори във вторник пред радио Вима по време на дискусия за последните разкрития за наблюдението на американската Агенция за национална сигурност (АНС). Германското списание "Шпигел" публикува документ, за който се предполага, че е от АНС, показващ Атина като едно от местата, където агенцията е имала оборудване за наблюдение.

Пангалос, който бе министър в периода 1996-1999 г., каза: "В един момент Националната разузнавателна служба бе успяла да наблюдава не само американския посланик в Атина, но и американския посланик в Анкара". По думите му наблюдението не е продължило дълго, но той не уточни колко.

Нищо ново не бяхме научили, защото знаехме всичко, но бе много забавно да слушаме американския посланик в Атина да говори с посланика в Анкара и с Държавния департамент, употребявайки нецензурни фрази, разказа пред радио Вима Пангалос, който е известен с цветистия си език. Пангалос поясни, че оттогава са изминали повече от 20 години и че всичко е загубило давност. Той каза още, че подслушванията спрели, защото американците разбрали за тях.

Позовавайки се на документ, в. "Та неа" съобщи във вторник, че американското посолство в Атина е било използвано като център за подслушвания на телефони. Публикацията е по повод разкритията, че и германският канцлер Ангела Меркел е била следена от американското разузнаване.

Според документ на американското разузнаване Атина също била включена в списъка с 19-те района, в които агенцията е инсталирала подслушвателни уредби в Европа. Оборудването се намирало на най-високите етажи или на терасите на посолствата и било старателно прикрито, за да не бие на очи.

В. "Та неа" помества снимка от терасата на американското посолство в Атина, на която се вижда съоръжението за подслушване на телефоните. Твърди се още, че от 80 такива съоръжения по света, 19 били в европейски столици, а от тях само три - в Москва, Виена и Атина, били снабдени с дистанционно управление, тоест за тях не бил необходим персонал, а контролът им се осъществявал отдалеч.

Споделяне

Още по темата

Още от Свят

Къде му е мястото на Бойко Борисов?