Гърция търси наематели на 40 необитаеми острова

Гърция търси наематели на 40 необитаеми острова

Гърция търси наематели за 40 необитаеми острова. Правителството в Атина спешно активизира програмата за приватизация, за да получи свежи средства в хазната. Страната е подложена на натиск за спешни мерки, които да осигурят поредния транш от външните кредитори, предаде кореспондентът на БНР в Атина в четвъртък.

За срок от 30 до 50 години Гърция предоставя 40 необитаеми острова на чужди инвеститори. Законодателството не позволява продажба на островите, а само дългосрочно наемане, уточниха от Фонда по управление на държавните активи.

Локациите на предлаганите острови дават прекрасна възможност за изграждане на туристически комплекси в непосредствена близост до морето.

Около 20 милиарда евро се очаква да влязат в бюджета до 3 години от приватизацията на апетитни държавни имоти.

Въпреки реакцията на опозицията, правителството промени законодателството, с което улесни приватизацията на фирми с държавно участие. Особен интерес има към държавната газова компания, лотарията и железопътния оператор.

Преговорите между външните кредитори и Атина продължават, но вече бележат напредък след активизиране на програмата за приватизация.

Все още няма споразумение по искането на кредиторите за масово уволнение на държавни служители и повишаване на възрастта за пенсиониране. Министърът на труда е готов да подаде оставка, ако се приемат мерките.

Споделяне

Още от Бизнес