Гърция трябва да продължи реформите, заяви германският финансов министър

Гърция трябва да продължи по пътя на реформите, независимо кой ще победи на парламентарните избори в страната на 25 януари. Това заяви германският финансов министър Волфганг Шойбле, цитиран от радио Атина.

Шойбле добави, че който и да спечели изборите в Гърция, ще трябва да се погрижи гърците да продължат по пътя на реформите, по който Гърция с голяма европейска солидарност отбеляза значителен напредък през последните години.

Изборите не променят основните условия, каза още Шойбле и допълни, че реформите са в интерес на самата Гърция.

"За това и само за това става дума", уточни германският финансов министър, като подчерта, че той не участва в предизборната борба на Гърция и че гърците са тези, които сами трябва да решават.

Финландия решително се обявява против всякакви опити за отписване на дълга на Гърция, заяви пък в интервю за британския в. "Файненшъл таймс" финландският премиер Александер Стуб.

Ние сме непреклонни и ще кажем решително "не" на отписването на гръцкия дълг, предупреди Стуб. Той добави, че за Финландия са абсолютно неприемливи някои изявления на гръцки партии и техни представители относно текущите програми за финансова помощ на Гърция.

Главната опозиционна партия в Гърция - радикалната левица СИРИЗА, неведнъж е заявявала, че ако победи на предсрочните парламентарни избори на 25 януари, ще започне преговори за преразглеждане на договорите за заемите, сключени от Гърция.

Споделяне

Още по темата

Още от Европа