Гърция замрази продажбата на 14 летища

Гърция има намерението да преразгледа споразумението за приватизация на 14 летища, подписано с германския летищен оператор "Фрапорт", предаде Франс прес, като се позова на съобщение на гръцкото правителство. Договорът е на обща стойност 1,2 милиарда евро.

Споразумението все още не е ратифицирано и ние поискахме то да бъде замразено, за да можем да прегледаме съдържанието му, заяви държавният министър Алекос Фламбурарис пред италианската телевизия Мега, цитиран от БТА.

Според него споразумението, подписано с оператора на германските летища, което поставя началото на една от най-големите приватизации в страната, може да бъде преразгледано, за да се гарантира, че обслужва интересите на всички в Гърция.

Летищата, които попадат в обхвата на договора, бяха дадени на концесия през 2014 г., за да може да постъпят повече средства във финансовия резерв на Атина. Сред тях са летищата в
Солун, Корфу, Родос, Миконос и Санторини.

По време на предизборната си кампания партията СИРИЗА, която състави правителство, обеща да сложи спирачки на приватизациите и да започне нови преговори с международните кредитори на Гърция, за да се преразгледат условията за погасяване на гръцкия дълг.

Приватизациите са част от изискванията на тройката кредитори на Гърция за отпускане на пари на Атина.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате от президента Радев през неговия втори мандат?