Гърция затяга контрола по границата с България заради фалшиви евро и документи

Гръцката полиция е обезпокоена от зачестилите случаи на заловени в Северна Гърция фалшиви документи за самоличност, изработени от фалшификатори в България, съобщава атинската агенция АНА.

Български печатници снабдяват с фалшиви документи стотици чужденци, които искат да се прехвърлят в Гърция или да преминат през територията на страната на път към някоя западноевропейска страна.

При два отделни случая на магистралата Кавала - Драма гръцката пътна полиция заловила двама чужденци - на 18 и 32 години, които представили фалшиви шофьорски книжки, изработени в България.

В северния град Комотини е бил задържан друг чужденец с фалшив паспорт, който заявил, че е получил документа от членове на българска престъпна група срещу сумата от 1000 евро. Според показанията на задържания фалшивите документи се изработвали за рекорден срок, като клиентът трябвало да предостави само необходимата сума и своя снимка.

При друг случай двама турци на 22 и 23 години са били задържани от гръцката гранична полиция в село Сапес, област Родопи. Двамата имали паспорти с фалшив печат за влизане в Гърция. Те свидетелствали пред полицията, че са получили печат в паспортите си от български фалшификатори срещу сумата от 1000 евро.

Преди две седмици в района на Комотини са били регистрирани още три подобни случая с фалшиви документи от България, посочва агенцията.

Всички заловени фалшиви документи са били изпратени в ресорната дирекция на гръцкото министерство на обществения ред.

Същевременно гръцките ресорни власти са уведомили българските си колеги за престъпната дейност, която фалшификаторите развиват на територията на България. До този момент обаче разследването не е довело до арести на фалшификатори.

Във връзка със случаите са засилени мерките на ГКПП Промахон, Орменион и Кипи, както и по пътната мрежа от северната област Еврос до Солун, където се проверяват всички подозрителни автомобили с чуждестранна регистрация.

Гръцките власти и ЕС са обезпокоени от печатниците за фалшиви банкноти, които действат на територията на България, се посочва в публикация на атинския ежедневник Елефтеротипия.

Като организатор на Олимпийските игри това лято Атина се опасява, че милиони посетители могат да станат жертви на фалшификаторите. За тази цел гръцкото министерство на обществения ред организира по-рано този месец семинар в София, чиято цел бе да повиши нивото на подготовка на българските полицаи за борба с фалшификаторите на банкноти.

"С оглед на присъединяването си към ЕС България показва, че полага значителни усилия за решаването на проблема", заявява пред вестника началникът на Дирекцията за криминологични проучвания генерал-майор Евстратис Кириакакис.

По думите му ако не бъде спряно, фалшифицирането на единната европейска валута може да срине основата на икономиката на ЕС.

Най-лесни за фалшифициране са банкнотите от 50 и 200 евро, отбелязва вестникът. В последно време обаче на гръцкия пазар циркулират и фалшиви монети от 1 и 2 евро.

Броят на заловените през 2003 г. в Гърция фалшиви банкноти евро е нараснал в сравнение с 2002 г. - 22 541 банкноти срещу 4 776 през 2002 г. Според гръцките власти по-голямата част от тях произхождат от България.

По БТА

Още от България