Гасим осветлението за час по повод Часът на Земята

Акцентът на инициативата тази година е опазването на реките

Гасим осветлението за час по повод Часът на Земята

Със символично гасене на осветлението  светът за пореден път ще отбележи Часа на Земята – международната акция на WWF за опазване на природни ресурси и популяризиране на зелени инициативи.  Светлините трябва да загаснат за час в събота от 20.30 часа.

През 2014 година над 162 държави и 7000 града се включиха в Часа на Земята не само с гасене на светлини, а с реални действия за опазване на местни природни ресурси – реки, гори, морски територии, традиционен земеделски поминък, застрашени видове, подпомагане на енергийно ефективни решения. WWF полага усилия за разрастването на това движение и превръщането на Часа на Земята във възможност за обединяване на хора, бизнеси, институции в дългосрочни действия за природозащита.

За девета поредна година и България ще се включи в екоинициатиата, като между 20.30 часа и 21.30 часа емблематични сгради и стотици домакинства ще изгасят светлините си.

Опазването на реките е акцентът на WWF България за тази година.

 "С активната подкрепа на над 100 общини, бизнеси и институции България изгради активна общност, съпричастна към "Часа на Земята". Време е да насочим тази обществена енергия към конкретни действия, важни за природата на България. Избрахме фокусът ни тази година да е опазването на реките, припознати за най-важен природен ресурс от над 70% от българите”, каза Веселина Кавръкова, ръководител на WWF България, цитирана от БГНЕС.

"Часът на Земята" се провежда за първи път в Австралия през 2007 г. Тогава, в рамките на един час, хората изразяват своята воля за справяне с климатичните промени, като загасят осветлението в домовете си. През 2014 г. "Часът на Земята" е една от най-популярните световни инициативи  с участници от над 100 държави и 7000 града.

"Часът на Земята 2015" се посвещава на опазването на българските реки, които са пряко и видимо повлияни от температурните промени, валежите и отношението към тях.

Споделяне

Още от България

Започна кампанията за предсрочните избори. Ще променят ли нещо те?