Газът поскъпва над планираното, заради 45% скок на евроборсите

Газът поскъпва над планираното, заради 45% скок на евроборсите

Природният газ ще поскъпне от 1 февруари с повече от заявеното от "Булгаргаз" в началото на януари повишение от около 8 на сто. Това стана ясно по време на откритото заседание на Комисията за енергийно и водно регулиране в сряда, на което бе обсъдено заявлението на държавния газов доставчик.

Причината за по-високите от планираните цени е в скока на цените на суровината на европейските борси с над 45 на сто от началото на януари, обясни по време на дискусията шефът на "Булгаргаз" Николай Павлов.

Цената на природния газ вече се определя всечи месец като в нея влизат тарифите и на европейските газови борси и финалните изчисления за реалния размер на тарифата се определя при калкулиране на данните за целия месец и се одобрява от регилатора на първо число.

Заявлението на "Булгаргаз" се подава значително преди това, поради което и откакто се промени формулата за ценообразуване миналия март има отклонения от прогнозите.

Така че каква точно ще е цената ще стане ясно на 1 февруари. Предложението на "Булгаргаз" бе за 28,92 лв./MВтч (без цени за достъп, пренос, акциз и ДДС) за крайни снабдители на природен газ и топлофикациите при сегашна стойност от 26.93 лв./MВтч.

Януарското сериозно повишаване на цените на газовите борси се дължи както на високото потребление през декември и януари и очакваното такова през февруари, така и на високите ценови нива в Азия. Към Азия се насочват големи количества втечнен природен газ, което влияе на цените на спот пазарите, коментира Павлов.

Той информира още, че в момента в България също има много високо потребление на природен газ, макар зимата да не е толкова студена.

Въпреки това цената на българския пазар, предлагана от "Булгаргаз" ще е с 15-20 процента по-ниска цена спрямо европейските пазари, тъй като в нея влизат използваните от газохранилището в Чирен количества, които са нагнетявани през лятото на по-ниски цени, както и доставките на азерски газ. Цената на суровината от Азербайджан е вързана само към петрола, където повишението на пазарите е само около 15 на сто.

На 1 февруари сутринта общественият доставчик ще предостави актуализирано заявление, в което ще бъдат отчетени цените на европейските газови хъбове към последния ден на януари, за да може КЕВР да вземе своето решение за утвърждаване на цената.

Според направената на 11 януари прогноза за цената през март е за ръст с 4.5 н асто, но със сигурност и тя ще търпи промяна в посока нагоре.

Споделяне

Още от Бизнес

Прави ли са да протестират превозвачи, таксита и транспортни синдикати?