“Булгаргаз“ преразгледа сметките си за задържане цените на синьото гориво

Газът ще поевтинее с 3.22 процента от април

Цената на природния газ да се намали с 3.22 на сто от 1 април предлага общественият доставчик “Булгаргаз“ на Държавната комисия за енергийно и водно регулиране (ДКЕВР), след като преди месец сметките бяха за запазване на действащата от , януари тарифа.

Заради поскъпването на щатския долар обаче компанията може да си позволи поевтиняването. Така предложението е цената през следващото тримесечие на годината да е 635.35 лв. за 1000 куб. м суровина без акциз и ДДС. Намалението е 21.12 лв.. спрямо сегашната цена и е в резултат главно на по-ниския курс на лева спрямо щатския долар. Предложената цена съдържа 2 % надценка – 11.91 лв. за 1000 куб. м и 8.09 лв. за 1000 куб. м за възстановяване на недовзет от “Булгаргаз” приход от предходни периоди, когато ДКЕВР е одобрявал по-ниски от реалните цени.

Това ще е второто сваляне на цената на газа за тази година, след като от 1 януари тя бе орязана с близо 10 процента заради влизащите в сила нова договори за доставка на руско синьо гориво у нас от началото на 2013 г.

Споделяне

Още по темата

Още от България