Газовата борса постигна цена по-ниска от новата руска

Газовата борса постигна цена по-ниска от новата руска

В деня, в който регулаторът одобри с близо 43 на сто по-ниска цена за вътрешния пазар по договора с руската "Газпром", на газовата борса бе постигната още по-малко цена на синьото гориво, която е и рекордно дъно за стартиралия през декември борсов пазар у нас.

От дружеството "Газов Хъб Балкан", което е оператор на платформата за газова търговия, съобщиха, че към 15.30 ч в сряда, на анонимния краткосрочен сегмент, е била сключена сделка с продукт "в рамките на деня" на цена от 24.50 лв./MВтч. Това е с 0.70 лв. по-евтина от регулираната цена, влязла в сила от 1 април 2020 г.

"Следва да се има предвид,че в цената по сключената сделка са включени и разходите за достъп и пренос до виртуална търговска точка, което прави цената още по-конкурентна от регулираната, отбелязват от борсата.

Същевременно на дългосрочния неанонимен сегмент са били постигнати сделки за доставка на 214 800 Mвтч през април на среднопретеглена цена от 23.95 лв./MВтч или с 5 % по-ниска от регулираната цена, допълват от дружеството.

Споделяне

Още от Бизнес