Газовите доставки за България са спаднали с 40 на сто

"Булгаргаз" предупреди, че ограничава горивото за топлофикациите с дългове

Газовите доставки за България са спаднали с 40 на сто

От началото на седмицата доставките на природен газ от Русия за България са намалели с 40 процента, като предупреждение за това от страна на "Газпром" не е отправено и за да може да се покрият нуждите на потреблението у нас на топлофикациите длъжници на газовия доставчик "Булгаргаз" ще бъде ограничено подаването на газ. Това съобщи изпълнителният директор на "Булгаргаз" Дафинка Янкова пред БНР в четвъртък.

По-рано през деня стана ясно, че държавната компания е обявила, че ще намали с 50 процента доставките на синьо гориво за няколко топлофикации още от 30 октомври, но още не е направила това. Посочените аргументи са били дължимите от тях суми за извършени вече доставки, по думите на Валентин Терзийски, зам.-председател на браншовата камара на енергетиците при Българската стопанска камара. От думите на Янкова обаче става ясно, че проблемът не е толкова в борчовете, които традиционно топлофикациите не покриват, колкото в значителното намаляване на текущите обеми руски газ.

За пръв път откакто вицепремиерът Екатерина Захариева обяви във вторник за спад на налягането на руските газови доставки, някой казва с колко са намалели всъщност те

От "Булгаргаз" твърдят, че свитите почти наполовина доставки няма да засегнат крайните потребители и топлофикациите, тъй като в Чирен има газ, който може да посрещне върхови потребности за 14 дни. Все пак обаче държавното дружество решило да ограничи превантивно доставките за топлофикациите с неплатени дългове от 1 ноември.

Това се отнася за дружествата в Перник и Русе. Дружеството "Булгаргаз" очаква отговор от Столичния общински съвет кой ще поеме дълговете на "Топлофикация-София", както и от топлофикациите в Плевен, Бургас и Враца за уреждането на техните задължения, посочва Янкова.

Служебният министър на икономиката и енергетиката Васил Щонов коментира в съобщение да медиите, че за да бъдат гарантирани доставките на природен газ, топлофикациите трябва да си плащат задълженията, а почти всички дружества не правят това. По думите му в момента се водят преговори с голяма част от топлофикациите в страната, за да се осигури навременно плащане.

"По този начин дружеството ще разполага с достатъчно средства, за да осигури доставките, допълни Щонов, с което косвено признава за финансовите проблеми на "Булгаргаз", които се дължат не само на неплащаните от топлофикациите сметки за газ, но и на блокираните му в затворената "Корпоративна търговска банка", което затруднява осигуряването на средства за авансовите плащания към "Газпром" за доставките през ноември,

Според Терзийски обаче проблемът е в това, че "Националната електрическа компания" не спазва ангажимента си да плаща поети от нея дългове на топлофикациите за 120 млн. лв.

Договорката е НЕК, която изкупува ток от топлофикациите по преференциални цени, да не плаща на тях, а дължимите им суми да превежда директно на "Булгаргаз" за уреждане на газовите им борчове. Според Терзийски обаче това не се спазва и в момента газовият доставчик има проблеми с осигуряването на газовите доставки за страната през следващия месец.

От "Топлофикация-София" съобщиха, че в момента имат да вземат повече от НЕК за изкупена електроенергия, отколкото са им текущите задължения към "Булгаргаз". Столичното парно обяви, че няма проблеми с осигуряването на топлоподаването за клиентите. Там, където оплакванията са за слабо парно, това се дължи на проблеми с вътрешната инсталация или въздушни възглавници в радиоторите, а не на проблеми с газа, допълват от общинскоот дружество.

Споделяне

Още от Бизнес