“Газовият ОПЕК” се учредява на 9 април в Доха

Водещи страни производителки на природен газ постигнаха окончателна договореност за създаването на така наречения “газов ОПЕК”. Организацията на най-крупните износители на газ ще бъде учредена в катарската столица Доха на 9 април, съобщава в понеделник руският вестник “Комерсант”. На този етап готовност за участие са изразили Русия, Иран, Катар, Венецуела и Алжир.

Разговорите за създаването на “газов ОПЕК” се активизираха рязко миналата седмица. За проекта, който отдавна се обсъжда в “Газпром”, заговориха ръководителите на тези страни, които до последно бяха скептични към перспективата за газов картел. Президентът на Алжир Абделазис Бутефлик заяви, че “газовият ОПЕК” е интересна идея и той лично подкрепя създаването му.

Тринидад и Тобаго – малка държава в Карибско море, но играч на световния газов пазар, също заяви намерение да участва в преговорите за учредяване на световен газов картел.

Последен министърът на енергетиката и нефта на Венецуела Рафаел Рамирес заяви, че Каракас поддържа идеята за “газов ОПЕК”, “който ще стане прекрасен механизъм за регулиране на основните елементи на енергийния пазар”.

Руският президент Владимир Путин обеща да изпрати на енергийната конференция в Доха министъра на промишлеността и енергетиката Виктор Христенко и шефа на “Газпром” Алексей Милер.

Тази конференция е планирана като поредно заседание на форума на страните износителки на газ. Тази организация, създадена през 2001 г., обединява страни, контролиращи над 70% от световните запаси на газ. Досега  тази структура не е имала никакво влияние.

Сега обаче всичко се променя. За пръв път в навечерието на срещата на никому неизвестния газов клуб лидерите на страните членки изведнъж заговориха, че този клуб повече не им трябва, а е нужен газов картел.

Арабски дипломатически източници потвърждават, че форумът в Доха на 9 април ще стане удобен момент да се обяви създаването на реален газов картел и че политическото съгласуване на предстоящия документ е почти приключило.

“Основните разговори се водят, разбира се, не от газовиците, а от политиците, при това на високо равнище – външни министерства”, заявява пред “Комерсант” неназован арабски дипломат.

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?