"Газпром експорт" с нов шеф, руският добив на газ спада

Медведев си тръгва от "Газпром експорт"

Дружеството на руския газов концерн "Газпром", което се занимава с износа на руския природен газ – "Газпром експорт", има нов изпълнителен директор и това е 43-годишната Елена Бурмистрова, съобщи монополистът, цитиран от руските медии.

 

Тя беше заместник на досегашния дългогодишен шеф на експортното дружество Александър Медведев, който вече ще се занимава само с работата си на зам.-ръководител на "Газпром", отговорен за външноикономическата дейност на концерна, а също и програмите за социално развитие и спорт.

 

За Бурмистрова се твърди, че е била дясната ръка на Медведев, тъй като е работила с него още в края на 1990-те години в австрийската компания IMAG. В "Газпром експрот" работи от 2003 г ., а заместник на Медведев е от 2011 г. Според "Ведомости" през последната една година реално тя е водила оперативната работа на износителя на руския газ.

 

Нейна заслуга било сключването на 30-годишния газов договор на Русия с Китай, по който преговори се водеха от повече от десет години, но сделката бе подписана през май тази година.

 

В съобщението на "Газпром" се посочва, че решението за смяната е взето във връзка със "значителното увеличение на обема на оперативната работа, разширяването на географската и стоковата диверсификация в дейността на външноикономическия блок".

 

Източници на "Ведомости" обаче твърдят, че Медведев, който оглави "Газпром експорт" през 2002 г., в последно време бил по-заинтересован от спортната дейност, финансирана от концерна, отколкото от износа на газ.

 

Междувременно стана ясно, че добивът на газ в Русия през първото полугодие е намалял с 1.1 процента спрямо аналогичния период през 2013 година и възлиза на 332.035 милиарда кубични метра. По данни на Централното диспечерско управление на топливно-енергийния комплекс обаче добивът на петрол в Русия през първите шест месеца на годината се е увеличил с 0.9 процента спрямо същия период миналата година до 260.922 милиона тона.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?