"Газпром": Няма да се разминат глобите на европейски потребители за невзетия газ

Руската компания "Газпром" отново се закани на европейските потребители, които не са закупили договорените количества газ за 2009 г., предаде Ройтерс. Данните на най-голямата газова компания в света показват ръст на разходите и на задълженията.

От "Газпром" обявиха, че до края на юни разходите са нараснали с 13.5%, отчасти заради по-скъпия газ от Централна Азия. За първата половина на година дългът на руския газов монополист се е повишил с 31% до 1.34 трилиона рубли ($46 долара).

"Разочаровани сме от неспособността на компанията да контролира оперативните разходи при настоящите условия. Смятаме, че нарастващата конкуренция от нискобюджетни производители както в Европа, така и в Русия, ще представлява допълнителен натиск върху рентабилността на компанията", се казва в анализ, цитиран от Ройтерс.

Въпреки това нетните печалби за второто тримесечие надхвърлят прогнозите на анализаторите. Това се дължи на повишеното търсене.

Ръководството на "Газпром" заяви на конференция, че очаква търсенето на газ да продължи да се възстановява до края на годината. През 2009 г. продажбите на газ в Русия са спаднали със 7 на сто на годишна база, а спадът на износа на ключови европейски пазари е намалял с 22 процента до 142-143 млрд. куб. м.

Очакванията са продажбите през четвъртото тримесечие да нараснат до 45 млрд. куб. м.

"Газпром" предупреди, че ще има тежки разговори за санкции с европейските потребители, които не са закупили количествата газ по договорите "take or pay".

Около 8-9 милиарда ще бъдат невзетите количества. "Това са договорни задължения и те трябва да се изпълняват, не може и да става дума за отмяната на глобите“, каза Сергей Чалпанов, зам.-изпълнителен директор на "Газпром".

По изчисления на агенция Ройтерс, базирани на средната цена на изнасяния от "Газпром" газ, потенциалните глоби ще достигнат до 2.5 млрд. долара.

Споделяне

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?