“Газпром“ обсъди с Румъния участието й в “Южен поток“

"Газпром" и Румъния започнаха обсъждането на възможно участие на страната в проекта за строителството на газопровода "Южен поток", съобщиха от руския монополист в сряда.

На среща същия ден в Москва се е състояла работна среща на председателя на управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер и министъра на икономиката, търговията и деловите среди на Румъния Адриан Видяну. В срещата са участвали също и румънският посланик в Русия Константин Григорие и директорите на компаниите Ромгаз и Трансгаз - Марчел Питею и Флорин Мунтян.

Двете страни се договорили да изготвят през следващите няколко месеца технико-икономически анализ за строежа на транзитния магистрален газопровод през територията на Румъния в рамките на проекта "Южен поток", а също и на създаването на подземни хранилища за газ в Румъния в рамките на този проект.

Участниците в преговорите са изразили единодушно мнение, че руско-румънските отношения в областта на енергетиката имат добър потенциал за развитие. Според тях реализацията на съвместните проекти в газовия бизнес може да гарантира енергетичното благополучие на милиони потребители.

Договорено е проговорите да продължат през есента, когато е договорено посещение на ръководителите на "Газпром" в Румъния.

Споделяне

Още по темата

Още от България

Какво очаквате да свърши служебното правителство?