“Газпром“ получи от “Енел“ и ЕНИ контрола върху газов добив

Италианските енергийни компании “Енел“ и ЕНИ подписаха споразумение с “Газпром“ за продажбата на 51% от капитала на компанията си “СеверЕнергия“, която се занимава с добив на газ в Западен Сибир, съобщиха от “Енел“ в понеделник. В момента те държат 40 на сто от “СеверЕнергия“, а ЕНИ - мажоритарния дял. След приключването на сделката с “Газпром“, руският монополист ще държи контрола с 51 на сто, ЕНИ ще притежава 29.4 на сто, а за “Енел“ остават 19.6 процента.

“Газпром“ ще плати приблизително 1.5 млрд. долара по сделката. Това ще стане на 2 вноски в периода 2009-2010 г. Сумата, която “Енел“ ще получи, е 600 млн. долара. Очаква се транзакцията да бъде приключена до края на юни 2009 г.

“Постигнатото споразумение отбелязва важна стъпка напред към изпълнението на стратегията на “Енел“ за развитие на руския пазар, която покрива цялата система - от разработването на газови находища до производството и продажбата на електричество“, отбеляза изп. директор и главен мениджър на компанията Фулвио Конти. “От тази гледна точка влизането на Газпром ни дава гаранция, че ще имаме възможност да продължим надеждните доставки на газ за нашите руски електрически централи при по-добри условия чрез квотата ни в “СеверЕнергия", допълни той.

В резултат на споразумението СеверЕнергия ще стане първата руско-италианска компания, която оперира активно в област Ямал Ненец в Западен Сибир, произвеждаща около 90% от руския газ.

Страните се споразумяха също да започнат добив на газ от Самбурското находище до юни 2011 г. и в рамките на две години след това производството да достигне ниво от поне 150 000 барела нефтен еквивалент дневно.

Споделяне

Още от Бизнес