"Газпром" реже доставките за Беларус

"Газпром" реже доставките за Беларус

Руският газов монополист "Газпром" официално съобщи, че от 3 август съкращава доставките за Беларус с 45 процента заради това, че фирмата ѝ "Белтрансгаз" не е погасил свой дълг към компанията, съобщиха агенциите в сряда.

В прессъобщение на монополиста се посочва, че съкращаването на количествата е правопропорционално на фактическото плащане и съответства на подписания договор за обемите и условията за тяхната доставка в Беларус.

Бившата съветска република била длъжна да преведе до 23 юли на "Газпром" 450 млн. долара за природния газ, доставен през първото полугодие. Тази клауза от контракта не била изпълнена и в края на юли представители на "Газпром" провели разговори в Беларус за уреждането на проблема, но преговорите се провалили. Лента.ру посочва, че причината за това е неуспеха  да се договори предоставянето на стабилизационен кредит от страна на Русия в размер на половин милиард долара.

От януари 2007 г. "Газпром" повиши цената на газа за Беларус от 45 на 100 долара за 1000 куб.м. Според условията на договора, Минск получи специален адаптационен период и в първата половина на годината му бе позволено да плати само 55 процента от стойността на доставката , а на 23 юли да се внесе остатъкът. Освен това "Газпром" получи правото в продължение на няколко години да изкупи 50процента от оператора на газопреносната система на Беларус – "Белтрансгаз". Първият превод от 625 млн. долара за12.5 на сто от акциите на компанията бе осъществен от "Газпром" в началото на юли.

Тези събития повтарят случилото се през 2005 и 2006 година и диспутите около доставките за бившите съветски републики, коментира ББС.

От "Газпром" побързаха да заявят, че експорта на газ за ЕС, който минава през Беларус няма да бъде засегнат. През страната минава около 1/5 от всички доставки за ЕС. Москва отхвърли обвиненията, че използва синьото гориво, за да изнудва своите съседи.

 “Газпром ще вземе всички необходими мерки за транспортирането на руски газ през територията на Беларус в съгласие с всички поети ангажименти поети пред европейските клиенти”, гласи прессъобщението на компанията.

Министерството на енергетиката на Беларус съобщи, че все още се водят преговори с Газпром, за да се разреши създалата се ситуация. В края на 2006 година Минск бе на минути от пълно спиране на доставките от газ, но се съгласи да плаща по 100 долара за 1000 куб.м синьо гориво.

Енергийният скандал доведе до обтягане не политическите отношения между иначе близките партньори Кремъл и диктатурата на Лукашенко.

Споделяне

Още от Свят