"Газпром" ще демонтира газопроводи, построени за "Турски поток"

Шефът на "Газпром" Алексей Милер

"Газпром" подготвя демонтажа на над 500 км газопроводи, които са били частично построени за обезпечаване на проекта за строеж "Южен поток", след прекратяването му са били пренасочени към "Турски  поток", но сега вече са ненужни, съобщиха редица руски издания в понеделник

Намерението на руския концерн стана ясно от публикувана поръчка https://energybase.ru/tender/31806250031за разработка на документацията за ликвидацията и консервацията на редица незавършени обекти по т. нар. Източен коридор руски Руският концерн срещу над 98 млн. рубли.

На ликвидация подлежат 506 км тръби, положени  от Починки до Анапа в Краснодарския край, Саратовска, волгоградска и Ростовска области. Ще се демонтира газоизмервателна станция, а три компресорни станции ще бъдат консервирани.

Това се налага заради двойното съкращаване на капацитета на "Турски поток", който първоначално се предвиждаше да има четири тръби с общ капацитет от 63 млрд. куб. м годишно. Сега се строи едната тръба с мощност от 15.75 млрд. куб. м, която ще захранва Турция, а предвидената за Европа линия със същия капацитет още не е решено дали въобще ще се изгражда. Газовият монополист смяташе по сушата тя да стига до гръцката граница, но все турската страна не е дала разрешение за излизане на втората тръба на нейния бряг.

Миналата година стана ясно, че България преговаря с "Газпром" точи лъч на "Турски поток" да идва у нас, за да се захранва планирания газов хъб край Варна. Разговорите бяха както за трасе по дъното на Черно море по маршрута на бившия "Южен поток" до Варна, така и сухопътният маршрут да стига до границата на Турция с България вместо до гръцката.

Още през 2016 г. "Газпром" обяви обезценка на незавършени обекти за 46 млрд. рубли, заради "Южен поток".

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес