"Газпром" ще реорганизира експортния си бизнес

"Газпром" ще реорганизира експортния си бизнес

Руският газов монополист "Газпром" е решил да реорганизира структурата на експортния си бизнес като създаде интегрирано международно подразделение, което ще отговаря за доставките на природен газ, маркетинга и търговията извън Русия, съобщи компанията на сайта си.

Новата структура ще се създава в продължение на две години. Първият етап предвижда сливане и оптимизация на дейността и активите на компании, които са част от групата "Газпром Германия". Акционер в нея е дружеството "Газпром Експорт", сто процента собственост на "Газпром". Германската група на руския монополист притежава изцяло или частично редица фирми, които се грижат за доставките на синьо гориво в повече от 20 страни в Европа, Азия и Северна Америка.

Във втория етап от промяната "Газпром Германия" ще бъде оперативно прехвърлена към своята майка "Газпром експорт" и ще бъде създадено Интегрирано международно подразделение по маркетинг.

ТАСС припомня, че "Газпром" още от 2010 г. започна работа по реформи, засягащи износа на природен газ. Тогава зам.-шефът на концерна Александър Медведев обясни, че целта е да се намалят максимално разходите по веригата за реализация на природния газ на външните пазари и в резултат да се увеличат доходите от експортната и маркетингова дейност зад граница.

"Газпром" планираше също така създаването на газов хъб в Санкт Петербург след пускането в експлоатация на газопровода "Северен поток", заради което и в града бе преместена централата на "Газпром Експорт".

Споделяне

Още от Бизнес