Газпром ще започне да доставя газ на Унгария по "Турски поток" през 2019-та

Газпром ще започне да доставя газ на Унгария по "Турски поток" през 2019-та

Унгария и Газпром подписаха споразумение на доставки на газ до Европа по газопровода "Турски поток". Първите обеми синьо гориво ще започнат да постъпват през 2019 година. Това заяви пред унгарската информационна агенция МТИ министърът на външните работи и търговията Петер Сиярто.

Той направи това изявление, след като подписа съответното споразумение в Москва с президента на Газпром Алексей Милер, уточни ТАСС.

Сиярто допълни, че България и Сърбия вече са подписали всички необходими документи за прокарването на тръбопровода. "Тръбопроводът ще позволи годишно на Унгария да ѝ бъдат доставяни чрез Сърбия 8 милиарда кубични метра газ", каза още унгарският външен министър.

Проектът "Турски поток" предвижда построяване на газопровод през Черно море до европейската част на Турция и след това - до границата с Гърция. Морската част ще бъде с дължина 910 км, а сухопътната по турска територия - 180 километра.

Първата линия на газопровода ще бъде предназначена за турския пазар, а втората - за страните от Южна и Югоизточна Европа, като всяка ще бъде с капацитет 15,75 млрд. куб метра газ годишно.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Докъде е проникнала руската шпионска и пропагандна мрежа в България?