"Газпром" смята да излезе на борсата в Шанхай

"Газпром" смята да излезе на борсата в Шанхай

Руският газов монополист "Газпром" смята в най-скоро време да излезе на Шанхайската фондова борса, съобщиха в четвъртък  руските медии, позовавайки се на високопоставен източник от компанията. Официално обаче от монополиста не коментират информацията.

Експерти предполагат, че екзотичния план на ръководството е провокиран от призива на  руското правителство да се развива бизнес с Китай и заради рекордния ръст на нефтено-газовия концерн "ПетроЧайна" на борсата в Шанхай.

Не е изключено намерението да е свързано с желанието на "Газпром"  да повиши пазарната си капитализация. Неотдавна "ПетроЧайна" достигна 1.1 трилиона капитализация, надхвърляйки показателя на "ЕксънМобил" от 488 млрд. долара.

В момента капитализацията на "Газпром", по данни от търгове в сряда, е 307.9 млрд. долара и ръководството на монополиста неведнъж е заявявало намерението за увеличаването ѝ.

Доставките на газ за Китай се планират отдавна от "Газпром", но страните все още не са се договорили за цената.

Намеренията на "Газпром" за листване в Шанхай могат да се реализират, само ако се реализира идеята на ръководството на тамошната борса за създаването на отделен сегмент, в който да се търгуват само акции на чужди компании,  след съответните нормативни промени. В момента китайското законодателство не позволява участие на задгранични фирми на фондовия пазар на страната.

"Разбира се, за "Газпром" няма нищо неизпълнимо и ако към намерението ѝ се подходи сериозно, въпросът не е в това готов ли е "Газпром" да излезе на този пазар, а в това колко бързо в Китай ще бъде подготвена законодателната промяна", коментира топ мениджър на крупна чуждестранна банка пред "Коммерсант".

През май 2007 г. управата на Шанхайската фондова борса обяви, че преговаря с крупни чужди компании относно плановете за сегментирана търговия с активи на задгранични фирми. Сред желаещите бяха назовани  лондонската банка HSBC, "Банк ъф Ийст Ейша, Хендерсън Ленд Дивелъпмънт, както и "Ройтерс".
Азиатските инвеститори обаче засега са сдържани в интереса си към руските активи. Първите средства от азиатския регион се появиха на руския пазар едва преди половин година, коментира "Коммерсант".

Споделяне

Още от Бизнес

Защо се стигна до хаоса с ваксинирането срещу Covid?