"Газпром" смята да излезе на борсата в Шанхай

"Газпром" смята да излезе на борсата в Шанхай

Руският газов монополист "Газпром" смята в най-скоро време да излезе на Шанхайската фондова борса, съобщиха в четвъртък  руските медии, позовавайки се на високопоставен източник от компанията. Официално обаче от монополиста не коментират информацията.

Експерти предполагат, че екзотичния план на ръководството е провокиран от призива на  руското правителство да се развива бизнес с Китай и заради рекордния ръст на нефтено-газовия концерн "ПетроЧайна" на борсата в Шанхай.

Не е изключено намерението да е свързано с желанието на "Газпром"  да повиши пазарната си капитализация. Неотдавна "ПетроЧайна" достигна 1.1 трилиона капитализация, надхвърляйки показателя на "ЕксънМобил" от 488 млрд. долара.

В момента капитализацията на "Газпром", по данни от търгове в сряда, е 307.9 млрд. долара и ръководството на монополиста неведнъж е заявявало намерението за увеличаването ѝ.

Доставките на газ за Китай се планират отдавна от "Газпром", но страните все още не са се договорили за цената.

Намеренията на "Газпром" за листване в Шанхай могат да се реализират, само ако се реализира идеята на ръководството на тамошната борса за създаването на отделен сегмент, в който да се търгуват само акции на чужди компании,  след съответните нормативни промени. В момента китайското законодателство не позволява участие на задгранични фирми на фондовия пазар на страната.

"Разбира се, за "Газпром" няма нищо неизпълнимо и ако към намерението ѝ се подходи сериозно, въпросът не е в това готов ли е "Газпром" да излезе на този пазар, а в това колко бързо в Китай ще бъде подготвена законодателната промяна", коментира топ мениджър на крупна чуждестранна банка пред "Коммерсант".

През май 2007 г. управата на Шанхайската фондова борса обяви, че преговаря с крупни чужди компании относно плановете за сегментирана търговия с активи на задгранични фирми. Сред желаещите бяха назовани  лондонската банка HSBC, "Банк ъф Ийст Ейша, Хендерсън Ленд Дивелъпмънт, както и "Ройтерс".
Азиатските инвеститори обаче засега са сдържани в интереса си към руските активи. Първите средства от азиатския регион се появиха на руския пазар едва преди половин година, коментира "Коммерсант".

Споделяне

Още от Бизнес

Подкрепяте ли антиинфлационните мерки на правителството?