"Газпром" загуби дело срещу чешка компания заради клаузата "вземай или плащай"

"Газпром" загуби дело срещу чешка компания заради клаузата "вземай или плащай"

Международният арбитражен съд във Виена е отсъдил в полза на чешката компания RWE Transgas в спора ѝ с руската "Газпром", признавайки правото ѝ да не плаща неустойки при намаляване на закупените количества природен газ, съобщи "Ведомости". Арбитражът е потвърдил правото на RWE Transgas да "намали съществено" покупките на газ по действащия договор с руския монополист, въпреки наличието на клауза "вземай или плащай" (take or pay), която задължава купувачът да заплаща определено количество газ, дори да не го ползва. От чешката компания заявяват, че решението на съда ще намали разходите ѝ със стотици милиони долара годишно, а "Газпром" от своя страна са отказали коментар.

Договорът за доставка на руски газ от RWE Transgas е валиден до 2035 г. и възлиза на 9 млрд. кубически метра годишно, като предвидените минимално допустими покупки са 90% от този обем. Позицията на RWE Transgas е, че добавка към договора ѝ позволява да намали ангажиментите си за покупки. От своя страна, "Газпром" твърди, че анексът на договора е невалиден и искаше от арбитража RWE да изплати над 500 млн. долара неусвоени суми за периода 2008-2011 г.

 

Принципът "take or pay" основен в европейските договори на "Газпром", включително и с "Булгаргаз". Решението на арбитражния съд обаче не означава отменянето му, тъй като решението е насочено само към приложимостта на допълненията към договора на RWE Transgas. Според съда, те позволяват регулиране на обема на доставките и от двете страни на договора. Решението се отнася само за конкретния казус и не засяга останалите договори на "Газпром" в Европа.

 

Виенският арбитраж разглежда и други претенции на RWE относно договора с "Газпром", свързани с ценообразуването, което е обвързано с котировките на петрола. По този спор обаче все още няма взето решение. През август изпълнителният директор на RWE Петер Териум заяви, че компанията възнамерява да предприеме всички необходими правни мерки, за да се избегнат бъдещи несъответствия между цените на покупките и разумните пазарни нива.

 

Преразглеждане на ценовите условия по договорите с "Газпром" чрез арбитраж търсят също така полската PGNiG и австрийската Erdgas Import Salzburg, припомня "Капитал дейли". След започването на кризата през 2009 г., "Газпром" е получила над 20 заявки за преразглеждане на ценовите клаузи по договори за доставка. Според скорошно изявление на генералния директор на "Газпром Експорт" Александър Медведев, преговорите с повечето клиенти вече са завършили, като средната договорена отстъпка е 7-10%, за което компанията е отделила 201 млрд. рубли в бюджета си. В края на август българското правителство получи отстъпка със задна дата в размер на 11% от "Газпром", но все още не е ясно какви ще са цените в новия договор за доставка, който трябва да бъде подписан до 15 ноември.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес