Подписването се отлага за идната седмица

България с условие към Русия: По-изгоден газов договор срещу подпис за "Южен поток"

Правителството се надява на още ценови отстъпки

България с условие към Русия: По-изгоден газов договор срещу подпис за "Южен поток"

България обвързва окончателното си съгласие за проекта "Южен поток" с предварително подписване на новия дългосрочен договор за доставки на руски газ и настоява за отстъпки в цената. Подписването на документите се отлага за средата на следващата седмица, а не както бе планирано на 9 ноември. Като мотив бе посочено, че този ден ще е на национален траур в памет на патриарх Максим, но очевидно тази причина не е единствената, тъй като редица въпроси по газовия договор не са изяснени.

Това стана ясно от обясненията на енергийния министър Делян Добрев пред парламентарната икономическа комисия в сряда, малко след като правителството одобри чаканото от Русия окончателно инвестиционно решение за газопровода.

 

Както отбелязаха по-рано и външни анализатори, Русия бърза да започне строежа на "Южен поток" и не може в кратки срокове да осигури алтернативен маршрут на българския, поради което София има козове в преговорите си за по-евтин газ. Освен това "Газпром" вече направи отстъпки за редица свои европейски клиенти.

 

Делян Добрев не изключи цените в новия договор за доставката на руски природен газ от 1 януари 2013 г. да се запазят на сегашното си ниво, но заяви, че правителството се надява да получи отстъпки. Пред "Газпром" бе поставено условие първо да се подпише контракт между "Газпром" и "Булгаргаз", който "да удовлетворява "Булгаргаз" по критичните (по становището на държавното дружество) въпроси", след което да даде окончателното си инвестиционно решение за изграждането на "Южен поток" през българска територия.

 

Очевидно до момента не всичко е договорено или се се разиграва обичайното драматизиране на преговорите, след което българското правителството да се похвали, че е извоювало голям успех.

 

Газовите доставки да поевтинеят с над 11%

 

Надявам се условията по цена за доставка на природен газ от Русия да са по-добри от договорената отстъпка от 11% за деветте месеца на тази година, каза Добрев пред депутатите.

 

Това поевтиняване бе договорено още през март 2012 г., но реално бе предоставено от "Газпром" в началото на септември и потребителите нищо не усетиха от него, тъй като отиде за подобряване на финансовото състояние на "Булгаргаз".

 

"Най-малкото, за което се борим, е запазване на тази отстъпка. Аз мисля, че отстъпката ще е по-голяма, защото този въпрос е изключително важен”, каза министърът.

 

Ако обаче се запази тази отстъпка, на практика потребителите отново нищо няма да усетят от новия договор.

 

"Все още вървят преговорите. Осъзнаваме колко са важни. Един долар разлика в цената на газа при консумация от 3 млрд. кубика, 1 долар на 1000 кубика означава 3 млн. долара на година. Така че може да бъдете сигурни, че ние се борим за всеки долар и всеки цент и съм убеден, че ще постигнем по-добри условия, отколкото отстъпката, постигната април месец от 11 %. Тази отстъпка знаете, че важи до края на годината. Аз се надявам условията да са още по-добри в новия договор”, повтори Добрев.

 

Поставеното от България условие за подписването на инвестиционното решение за "Южен поток" изглежда странно, при положение, че още в средата на септември премиерът Бойко Борисов обяви, че е приел всички условия и подписал, независимо от недоволството на Брюксел.

 

 

Редица неизяснени въпроси по новия газов договор

 

По информация на Mediapool от участващи в преговорите по газовия договор, освен преговорите по цената, все още има редица детайли в проекта на договора, които ще се уточняват на поредна работна среща в четвъртък между представители на "Газпром" и "Булгаргаз". Все още е дискусионен срокът на действие на новия контракт, изчистват се договорките по заявките на количествата и действието на клаузата "вземай или плащай" (take or pay), според която трябва за се платят поръчаните обеми суровина, независимо дали са ползвани.

 

Много от големите европейски клиенти на "Газпром" оспориха тази клауза, както и ценовата формула, поради което руският монополист бе принуден да им даде отстъпки.

 

Според предишни изявления на министър Добрев, новият газов договор с Русия ще е за 6 години. Знае се също, че доставчикът вече ще е само един – дъщерната "Газпром експорт". От договори са лишени "Овергаз Инк" и "Винтерсхал", в които "Газпром" също има контролно акционерно участие.

 

Евентуалното получаване на по-изгодни от сегашните цени на синьото гориво ще позволи в предизборната година бизнесът да намали малко производствените си разходи, а битът да бъде зарадван с по-ниски цени на парното и дори на електроенергията.

 

България също така настояваше да има гаранции при срив на доставките, както и да ѝ бъдат дадени по-облекчени условия по клаузата "вземай или плащай". Държавният газов доставчик "Булгаргаз" също така искаше да му се разреши да препродава излишните, но заявени количества газ на други страни. Явно обаче разговорите ще продължат до последно в духа на старите традиции за подпис "на коляно".

 

Окончателният подпис за "Южен поток" ще бъде последван от анекси

 

За "Южен поток" се знае, че даваме съгласието си за проекта, но Българският енергиен холдинг (БЕХ) няма да участва със свои средства във финансирането на строежа на газопровода. Парите ще бъдат осигурени от партньора "Газпром", а българското задължение за финансиране ще се изплаща с транзитните такси. Вместо да постъпват в хазната, в продължение на 15 години те ще се ползват от "Газпром" за покриване на дела на българското участие.

 

От Министерския съвет обявиха параметрите на окончателното инвестиционно решение, според които основната тръба на газопровода през българска територия ще е 540 км и ще има отклонение към Провадия от 59 км. Три ще са компресорните станции - Варна, Лозен и Расово, със съответни лупинги към основния газопровод, с технически капацитет от общо 63 млрд. куб. м. газ годишно. Приемният терминал и компресорна станция "Варна" ще са на една площадка.

 

Общата индикативна строителна стойност на проекта е 3 308 650 000 евро, но цената му ще подлежи на прецизиране и актуализиране с напредването на дейностите по по-нататъшното проектиране и екооценката.

 

Според разчетите на правителството, 15 години след пускане в експлоатация на газопровода, всички негови капиталови разходи ще бъдат възстановени. България и Русия са съгласували вътрешната норма за възвращаемост на собствените вложения да е 8 процента и тя да се постигне за 25 години.

 

"Газпром" ще осигури средствата за участието на БЕХ във финансирането, като българският съакционер ще запази 50-процентното си участие в тръбата, но с дивидентите си от дейността на газопровода ще връща предоставеното от руската компания финансиране, потвърди кабинетът.

 

Конкретните условия относно финансирането ще бъдат уредени с допълнение към сключеното през 2010 г. акционерното споразумение. В този анекс ще е записано, че няма да се предоставят държавни или от БЕХ гаранции за осигуряване на българското финансиране. Ще е изключено също така БЕХ да предоставя обезпечения на "Газпром" и да залага пред "Газпром" или свързани с руската компания лица своите акции в дружеството "Южен поток България" заради финансирането.

 

По този начин на етапа на подготовката и изграждането на газопровода на страната ни няма да ѝ се налага да изразходва и рискува значителни по размер инвестиционни средства, посочва пресслужбата на правителството.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?