Синята коалиция поиска Брюксел да се намеси в проекта "Южен поток"

Опасенията им за загуба на транзитни такси и глоби от ЕС бяха определени от Добрев като "откровени лъжи"

Синята коалиция поиска Брюксел да се намеси в проекта "Южен поток"

Европейската комисия да се намеси по договора за строежа на газопровода "Южен поток", за да бъдат отстранени нарушенията по него. За това ще настояват пред Брюксел от Синята коалиция, чийто депутат Иван Иванов прочете декларация от името на десните от трибуната на Народното събрания.

В нея депутатите посочват, че страната ни ще губи 40 млн. лв. годишни приходи от транзитни такси заради смяната на входната точка на транспортираните до съседните ни държави количества руски газ. Друго тяхно опасение е, че България може да бъде санкционирана от Брюксел заради нарушаване на изискването за допускане на трети лица до капацитета на газова мрежа, разположена на територията на Европейския съюз, тъй като основният акционер в проекта – руската "Газпром", смята да пренася само собствени обеми суровина.

 

Изявленията на Синята коалиция обаче бяха определени от министъра на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев като "откровена лъжа". Той пристигна в парламента специално, за да опровергае думите на Иванов и препоръча да не се прави политика и опити за вдигане на рейтинг, като се заблуждава обществото.

 

"С подписването на "Южен поток" правителството на Бойко Борисов предаде националните интереси, като прие на наша територия газопровод, продължение на руската газопреносна система, от който няма ползи за българските граждани", се посочва в декларацията на Синята коалиция.

 

Според нейните народни представители, "Южен поток" превръща 90-километровия участък от националната газопреносна система от румънската граница до Провадия в ненужен участък. "В същото време размерът на таксите ще бъде определен от компанията "Южен поток-България", в която "Газпром" има блокираща квота, и Русия ще цели тяхното намаляване до минимум, за да повиши конкурентоспособността си на европейския пазар", предупреди Иванов.

 

Така държавата ни ще бъде лишена от възможността да получава сериозни приходи от транзитни такси, с които от друга страна ще трябва да покрива осигуреното от "Газпром" финансиране на българския дял за строежа на тръбата през наша територия, Това, по думите му, означава, че Кремъл ще придобие собствеността върху "Южен поток-България" и оттам - безсрочното право на собственост върху газопровода на територията на Европа.

 

Десните ще настояват за среща с еврокомисаря по енергетиката Гюнтер Йотингер, за да го запознаят с опасенията се, че "Южен поток" не отговаря на изискванията на третия либерализационен енергиен пакет. Самият Йотингер е предпазлив в коментарите си относно тази руски проект. Последното му изявление бе, че Европейската комисия ще изчака да види окончателните оценки за въздействие върху околната среда (ОВОС) и финансовите разчети на проекта, преди да се говори за предоставянето на изключения от европейските правила за руския тръбопровод.

 

Неофициално обаче се твърди, че изчакващата позиция е свързана със започналото в началото на септември разследване на Европейската комисия за злоупотреба от страна на "Газпром" с влияние в страни от Източна Европа, сред които и България. Част от антимонополното проучване е и налагането на решения за "Южен поток", обвързани с цените на продавания газ в страните, през чиято територия ще минава тръбата.

 

На 15 ноември България подписа окончателното си инвестиционно решение за "Южен поток", а след това и нов договор за доставка на природен газ от 2013 г., чиято цена е с 9 на сто по-ниско от сегашната.

 

От Синята коалиция твърдят още, че инвестицията е била недопустимо завишена от 1.1 млрд. на 3.3 млрд евро едностранно от Москва, без ОВОС и окончателен технически проект, без който не може да се определи размерът ѝ. Депутатите се опасяват и, че предвиденият срок за възвръщането ѝ е 25 години, но при пълен капацитет на тръбата. Това, подчерта Иван Иванов, няма да стане поради неспособността на "Газпром" да подава 63 млрд. куб. метра годишно.

 

Това са откровени лъжи, които от Синята коалиция знаят, че не са верни, заяви Делян Добрев. Той заяви, че приходите на "Булгартрансгаз" от транзитни такси няма да намалеят и със стотинка, защото няма промяна на "входната точка", има и в момента действащ транзитен договор, който не е променен.

 

"Няма един милион, няма 40 млн.", заяви Добрев. Той призна, че при промяна на "входната точка", ще се измени и транзитният договор, но на "Булгартрансгаз" същите приходи били гарантирани.

 

По думите на Делян Добрев, първата конкретна цифра за стойността на инвестицията в "Южен поток" на наша територия е 3.308 млрд. евро, според оценка на проектантите. Колко ще излезе проектът като крайна цена, ще стане ясно едва когато минат и процедурите за избор на изпълнители. След като е налице стойността на проекта и на финансирането, ще бъде калкулирана и транзитната такса, обясни министърът. Това, което е ясно, по думите му, е, че нормата на възвращаемост е 8 на сто и проектът ще се изплати за не повече от 15 години - клауза залегнала в междуправителственото споразумение от 2008 г.

 

Делян Добрев заяви, че европейското законодателство ще бъде спазено. Каквото и решение да се вземе за този газопровод, то ще засяга всички държави акционери в него, допълни той.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес