България ще иска по "Южен поток" да тече и неруски газ

България ще иска по "Южен поток" да тече и неруски газ

България ще защитава позицията по бъдещия газопровод "Южен поток" да тече и природен газ, собственост на други доставчици, а не само на "Газпром експорт", която е дъщерна компания на руския газов монополист и основен акционер в газовия проект "Газпром". Това заяви изпълнителният директор на "Българския енергиен холдинг" (БЕХ) Михаил Андонов във вторник на конференция за възможностите за енергийното развитие на страната ни. Проявата бе съпътствана от протест на природозащитници, които видяха в срещата опит за лобиране да отпадне въведената в началото на годината забрана за проучване и добив на шистов газ за пореден път се обявиха в подкрепа на мораториума.

Окончателното решение за даване на газопровода "Южен поток" на изключение от правилото за осигуряване на достъп до тръбата на трети лица и пускането и на други фирми да пренасят свои количества газ ще е на Европейската комисия. На 15 декември ще има среща на енергийните министри на страните, които участват в проекта "Южен поток", на 21 декември се очаква да има официална среща на представители на ЕК и на компанията "Газпром"и се надяваме, че до края на годината ще има окончателно решение, което да е в наш интерес, каза Андонов.

Според него има достатъчно източници на природен газ за тази тръба, но трябва да се изградят интерконекторните връзки. В цялата територия около Кавказ има природен газ и държавите там могат да продават, посочи шефът на БЕХ.

Той каза още, че на 10 януари следващата година ще има работна среща и за изграждането на газовата връзка с Турция, която може да е част от проекта "Набуко". България дори настоява строежът да се финансира с отпуснатите за "Набуко" от фондовете за възстановяване на европейската икономика 200 млн. евро.

Българя трябва да търси либерализация на пазара на енергия и диверсификация на източниците ѝ, посочи пред конференцията председателят на парламентарната икономическа и енергийна комисия Мартин Димитров. Зам-министърът на енергетиката Евгения Харитонова посочи, че продължава работата в тази насока.

По темата за шистовия газ Димитров коментира, че експертите защитават добива на природен газ чрез хидрофракинг, но у нас е рано за подобни дейности, защото няма приети сигурни екологични стандарти. Чак когато се уверим, че няма никаква опасност за природата и видим резултатите от добива в големите държави можем да започнем проучване и добив на шистов газ в България, каза Мартин Димитров.

Споделяне

Още по темата

Още от Бизнес

Какво очаквате да свърши служебното правителство?